Ingezonden persbericht


Nieuwe Lading - tentoonstelling, opening en debat in Architectuurcentrum Aorta

PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

NIEUWE LADING

TENTOONSTELLING woensdag 10 mei t/m 24 juni 2006
OPENING EN DEBAT vrijdag 12 mei om 16.00 uur

TENTOONSTELLING
In Nieuwe Lading zijn zes opmerkelijke Utrechtse, relatief jonge, architectenbureaus samengebracht. De bureaus verschillen qua grootte, ervaring en opdrachtportefeuille. De overeenkomst tussen de bureaus zit met name in het hoge ambitieniveau.

Deze tentoonstelling daagt de ontwerpers uit om niet zozeer een volledige bureaupresentatie te geven, maar om hun visie in een 'expositiebouwwerk' tot uitdrukking te laten komen. Het kan een bepaalde vormgeving representeren of de manier van werken weergeven. Zodoende bestaat de expositie uit een zestal bureauconcepten. Vragen die bij het ontwerp van het expositiebouwwerk aan de orde kunnen komen: Waarom is dit een opmerkelijk en onderscheidend bureau? Wat is de werkwijze of visie? Welke ambities heeft het bureau? De afzonderlijke bureaus realiseren zelf hun expositiebouwwerk.

De selectie van de bureaus was in handen van Indira van 't Klooster, onder meer werkzaam bij Architectuur Lokaal en publiciste in Bouw. Naar aanleiding van een aantal criteria zijn de volgende bureaus geselecteerd: Blaauw & de roos, Dynamo architecten, MONK, Urbanizer architecten en aannemers, Van Kats architecten en Zecc. Zij treedt verder op als curator van de tentoonstelling.

OPENING EN DEBAT
Tijdens het openingsprogramma op vrijdagmiddag 12 mei, vanaf 16.00 uur, wordt een informeel debat gehouden, waarin een aantal sprekers een reactie kan geven op de selectie van de bureaus, het tentoongestelde werk en het architectuurklimaat in Utrecht. De afgelopen jaren is in Utrecht een aantal bureaus opgericht, dat in staat blijkt te overleven en zich te ontwikkelen. Betekent dit dat in Utrecht sprake is van een gunstig architectuurklimaat voor startende bureaus? Ja en nee. Door het hoge percentage woningen dat in particulier bezit is én de hoge prijzen door woningschaarste, is het voor veel eigenaren voordeliger om hun huis te vergroten of te verbeteren, dan om een ander huis te kopen. Dat leidt tot een groot aantal kleine bouwopdrachten die startende architectenbureaus aan het werk helpen. Maar grotere opdrachten zijn lastiger te verwerven. In Leidsche Rijn is nauwelijks ruimte voor kleinschalige experimenten waar jonge bureaus in zouden kunnen participeren. De sprekers, en de geselecteerde bureaus zelf natuurlijk, gaan in op wat hen opvalt aan het architectuurklimaat van Utrecht. Verschillen de opdrachten in Utrecht met die in steden elders? Bestaat er zoiets als een Utrechtse stroming? Zou dat actief moeten worden gestimuleerd? En zo ja, hoe en door wie? De discussie op 12 mei a.s. zal op deze thema's nader ingaan.

Aan het debat nemen onder meer deel:

. Jaco de Visser, architect te Utrecht

. Janny Rodermond, directeur Stimuleringsfonds voor Architectuur
. Indira van 't Klooster, curator en werkzaam bij Architectuur Lokaal en als publiciste bij Bouw
. Peter Vermeulen, voorzitter commissie Welstand Utrecht
. Klaas Vermolen van BAR architecten uit Rotterdam De middag wordt afgesloten met een borrel.

Locatie: Architectuurcentrum Aorta
Toegang: gratis
Aanmelden: Wegens een beperkt aantal plaatsen wordt u verzocht van tevoren te reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686.

Subsidieverstrekkers

Stimuleringsfonds voor Architectuur

Gemeente Utrecht

Hoofdsponsoren

Grontmij Midwest
AM Wonen
Bouw- en aannemersbedrijf Vios
Bylan Accountants - Adviseurs
Cório Nederland Retail
Dura Vermeer Vastgoed
Geelen Bouwprojecten
ING Vastgoedontwikkeling
Rabo Vastgoed
Volker Wessels Vastgoed

Sponsoren

Bouwfonds
Kompaan Vastgoed
Niroc Vastgoedontwikkeling
VIOS Bouwgroep
Stiho
A.C.N. Utrecht bv
M3

Architectuurcentrum Aorta, Achter de Dom 14, Utrecht, tel. (030)2321686, fax (030)2321390 Openingstijden: woensdag tot en met vrijdag 12.00-17.00 uur, zaterdag 13.00-17.00 uur.

Noot voor de redactie -