Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2006-209       |
|                                            |Arnhem|27 april 2006  |
|                                            |,     |               |
commissievergaderingen 10 mei 2006

Woensdag 10 mei a.s. komen de commissies weer bijeen voor de maandelijkse vergadering. Op de agenda van alle commissies staan de Voorjaarsnota 2006 en de beleidsrekening. De commissies zullen aan de hand van deze nota onder andere adviseren over de beleidsaccenten voor 2007. In 2007 is in totaal E 14,7 miljoen beschikbaar voor nieuw beleid.

Commissie Landelijk Gebied
Afhandeling aanmeldingen subsidieregeling Verplaatsing Intensieve Veehouderijen Gelderland Op 14 september 2005 hebben PS de subsidieregeling 'Verplaatsing Intensieve Veehouderijen Gelderland' vastgesteld. In de periode 15 december 2005 tot 17 februari 2006 konden bedrijven zich aanmelden. Het subsidieplafond is E 11 miljoen euro. Er zijn zoveel aanmeldingen binnengekomen dat nu al kan worden voorzien dat dit bedrag onvoldoende is om al deze aanvragen te honoreren. Daarom zijn GS genoodzaakt om de prioriteitsbepaling toe te passen. Medio 2006 kunnen bedrijven met de hoogste prioriteit een subsidietoekenning krijgen tot het totaalbedrag van E 11 miljoen.

Meer informatie: F. van Hooijdonk, tel. 026-3598557

Commissie Economie en Milieu
Plan van aanpak groei recreatiebedrijven op de Veluwe GS hebben een plan van aanpak voor de groei van verblijfsrecreatie op de Veluwe in de periode 2006-2010 opgesteld. Om de recreatieondernemers ook de komende jaren groeiruimte te kunnen geven, moet er verdere krimp plaatsvinden. Op basis van dit plan van aanpak stellen GS voor om voor de periode 2007-2010 een subsidie te verlenen van maximaal E 7,75 miljoen voor krimpaankopen van verblijfsrecreatieterreinen op de Veluwe.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Commissie Welzijn
Initiatiefvoorstel alleenstaande minderjarige asielzoekers (Ama's) Gelet op de problematiek die er momenteel speelt rond alleenstaande minderjarige asielzoekers (Ama's) heeft de PvdA-fractie een aanzet gegeven voor een initiatiefvoorstel om als provincie voor deze specifieke doelgroep beleid te ontwikkelen. De commissie heeft dit onderwerp actief opgepakt. De commissieleden zijn onder meer in Utrecht geweest om meer informatie in te winnen over de Utrechtse Aanpak van ex-Ama's. De commissieleden gaan nu bekijken of deze aanpak ook toepasbaar is voor de Gelderse situatie en wat de rol van de provincie kan zijn. Daarbij kan mogelijk worden aangesloten bij het Gelders stedelijk ontwikkelingsbeleid (GSO) en het project Jeugd en Veiligheid.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082.

Commissie Ruimtelijke Ordening
Subsidie Stichting Oude Gelderse Kerken
GS stellen voor om aan de Stichting Oude Gelderse Kerken voor de periode 2006 tot en met 2009 een subsidie te verlenen van maximaal E 107.690,-- per jaar. De stichting heeft een ambitieus plan voor de komende periode neergezet. In deze periode wil zij toegroeien naar een professionele organisatie. De stichting wil de nieuwe organisatie gaan richten op alle noodlijdende religieuze gebouwen en objecten die te maken hebben met geloofsbelijdenis.

Meer informatie: W. Peters, tel. 026-3598540

Commissie Verkeer en Water
Dynamische Beleidsagenda 2007-2008
In september zal de Dynamische Beleidsagenda 2007-2008 voor besluitvorming worden voorgelegd aan PS. Met de vaststelling PVVP-2 op 30 juni 2004 is ook de eerste dynamische beleidsagenda vastgesteld als de concrete invulling van het PVVP-beleid voor de eerste twee jaar. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de volgende concretiseringsslag in volle gang. Dit betreft de dynamische beleidsagenda voor 2007 en 2008. In dat project is er ruimte om het provinciale beleid waar nodig bij te sturen. Een aanleiding om bij te sturen is de vaststelling van de Nota Mobiliteit door het Rijk. Daarin zijn essentiële onderdelen opgenomen die de provincies in hun plannen moeten uitwerken. GS willen de commissie alvast informeren over de actualisatie en concretisering van het PVVP-beleid.

Meer informatie: G. Buevink, tel. 026-3599154

Commissie Algemeen Bestuur
Juridische kwaliteitszorg
PS hebben in de vergadering van de Commissie Economie en Milieu van 21 september jl en in de Statenvergadering van 25 januari jl. vragen gesteld over de juridische kwaliteitszorg van de provincie. GS hebben naar aanleiding van die vragen daarover een notitie opgesteld. De notitie gaat in op de redenen van vernietiging van provinciale besluiten door de bestuursrechter en op maatregelen die worden genomen om de juridische kwaliteit van provinciale producten te verbeteren. Ondertussen heeft de SP schriftelijke vragen gesteld aan GS over dit onderwerp. GS hebben deze vragen beantwoord op 25 april jl.

Meer informatie: R. van Zon, tel. 026-3599082

Zie voor overige agendapunten www.gelderland.nl