Universiteit van Amsterdam

De dynamiek van de ecosystemen van de noordelijke Andes


Promotie Geo-ecologie


woensdag 10 mei 10.00 uur

Het sediment in het bekken van Bogotá is een van de best onderzochte natuurlijke archieven voor wat betreft de vorming van het bekken, de vegetatiegeschiedenis en klimaatveranderingen tijdens het Kwartair (Pleistoceen). Vladimir Torres bestudeerde lange sedimentkernen uit het zogeheten Funza-2 sedimentarchief. Hij stelt dat reconstructie van het abiotische milieu (afzettingsmilieus voor sediment, sediment-accumulatie, bekkenontwikkeling en tectonische activiteit), het biotische milieu (flora, vegetatie, en de productie en conservering van biomassa), en het integreren van beide milieus tot veel nieuwe kennis heeft geleid over de dynamiek van de ecosystemen van de noordelijke Andes tijdens de laatste drie miljoen jaar. Vegetatieverandering is vooral een respons op klimaatverandering; de evolutie van ecosystemen werd vooral gedreven door paleogeografische veranderingen op continentale schaal. Met tot nu toe ongekende nauwkeurigheid is met het Funza-2 sedimentarchief de ontwikkeling te zien van de omstandigheden waarin de Colombiaanse Andes zich ontwikkelde tot een van de gebieden met de hoogste biodiversiteit ter wereld.

V. Torres: Pliocene-Pleistocene evolution of flora, vegetation and climate: a palynological and sedimentological study of 586-m core from the Bogotá Basin, Colombia. Promotor is prof. dr. H. Hooghiemstra.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.

N.B. Op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) en vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is de afdeling persvoorlichting gesloten.