Universiteit van Amsterdam

De manifestatie van pinksterkerken in het publieke domein


Promotie Antropologie


woensdag 10 mei 14.00 uur

Pinksterkerken zijn de laatste jaren exponentieel gegroeid in het van oudsher katholieke Brazilië. Daarmee is ook de politieke macht van de pinksterkerken toegenomen. De toename is duidelijk gerelateerd aan hun gebruik van verschillende massamedia, waaronder radio en televisie. Martijn Oosterbaan wil met zijn onderzoek inzichtelijk maken hoe populaire pinksterkerken zich manifesteren in het publieke domein. Hij richtte zich specifiek op de rol van massamedia in het leven van de leden van twee pinksterkerken, de Assembléia de Deus en de Igreja Universal do Reino de Deus, in een favela (sloppenwijk) in Rio de Janeiro. Oosterbaan relateerde de ideeën en praktijken van deze pinksterkerken aan de urbane omgeving van de favela, het geluid in de favela, de representatie van de stad Rio de Janeiro in de media, de politieke verhoudingen in de favela, en de culturele praktijken van de mensen in de favela. Deze benadering maakt het mogelijk de relatie tussen het pinkstergeloof, het dagelijks leven en de massamedia te begrijpen. Oosterbaan stelt dat religieuze bekering sterk gerelateerd is aan andere culturele, religieuze en politieke praktijken in de favela. Wie alleen aandacht schenkt aan de religieuze betekenis van bekering, is geneigd het te verklaren als een zuiver religieus fenomeen. Mensen hebben echter verschillende redenen en ervaringen die ertoe leiden dat ze zich bij een pinksterkerk willen aansluiten. In plaats van op zoek te gaan naar een allesomvattende verklaring laat Oosterbaan zien in welke sociaal-politieke context het pinkstergeloof gedijt en probeert hij inzichtelijk te maken waarom het aantrekkelijk is voor mensen uit de favela.

M. Oosterbaan: Divine Mediations: Pentecostalism, Politics and Mass Media in a Favela in Rio de Janeiro. Promotoren zijn mw. prof. dr. B. Meyer en prof. dr. J.M. Baud.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.

N.B. Op maandag 1 mei (Dag van de Arbeid) en vrijdag 5 mei (Bevrijdingsdag) is de afdeling persvoorlichting gesloten.