Gemeente Nijmegen

Nijmegen stapt over op Politieke avond

De gemeenteraad van Nijmegen stapt met ingang van 10 mei over op een Politieke avond. De huidige maandelijkse raadscommissies en raadsvergadering verdwijnen. De politici komen voortaan eenmaal in de twee weken bij elkaar, op de woensdagavond.

De Politieke avond bestaat uit drie delen:
* Burgerronde

* Kamerronde

* Besluitronde

Burgerronde, van 18.00 tot 19.00 uur

Met de politieke avond wordt de gemeentepolitiek toegankelijker en aantrekkelijker voor de Nijmeegse inwoners. Tijdens de burgerronde zijn inwoners, instellingen en maatschappelijke organisaties van harte welkom om iets ten toon te stellen of informatie te geven over een onderwerp. Dit kan allemaal in de hal van het stadhuis. Iedereen kan zijn eigen kraam inrichten en zo hun politieke of maatschappelijke wensen en ideeën aan de man brengen. Nijmegenaren kunnen tijdens de burgerronde het stadhuis binnenlopen en het gesprek aangaan met de raadsleden, maar er is ook ruimte voor officiële inspraak. Inwoners kunnen inspreken over een onderwerp op de agenda of zelf een onderwerp op de politieke agenda zetten. Het burgerinitiatief blijft in stand; dit kunnen inwoners ook tijdens de burgerronde indienen.

Kamerronde, van 19.00 tot 21.00 uur

Tijdens de kamerronde worden verschillende onderwerpen tegelijkertijd besproken in vier kamers. In elke kamer zit één vertegenwoordiger van een politieke partij die namens zijn partij het woord voert. Dit kan een raadslid zijn of een fractievolger. Tijdens de kamerrondes schuiven de collegeleden ook aan voor overleg. Per onderwerp is maximaal een halfuur spreektijd ingepland. Na dit halfuur bepalen de vertegenwoordigers of de raad er dezelfde avond nog een besluit over neemt. Als het onderwerp nog niet voldoende besproken is, schuift het door naar de volgende Politieke markt, twee weken later.

Besluitronde, van 21.30 tot 23.00 uur

Alle raadsleden komen bijeen in de raadzaal voor een debat over één of meerdere onderwerpen. Daarnaast nemen ze besluiten over verschillende onderwerpen die in de kamerrondes zijn besproken.

De discussies in de vergaderkamers zijn kort (een halfuur per onderwerp) en op vaste tijden. Een debat bijwonen in de vergaderkamer of in de raadzaal betekent niet meer lang wachten tot het onderwerp van keuze aan bod komt. Belangstellenden kunnen binnenkomen op het moment dat hen uitkomt. Iedereen is de hele avond van harte welkom bij de Politieke avond!

De eerste Politieke avond vindt plaats op 10 mei.