Universiteit van Tilburg 1 mei 2006

Traditionele genezer blijft belangrijk bij modernisering gezondheidszorg Eritrea

Promotie Gebremichael Kibreab Habtom

In Eritrea maakt de gezondheidszorg momenteel een grote verandering door. Staat en markt krijgen nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Maar de traditionele genezer, die werkt op basis van pay when cure, blijft belangrijk. Dat komt door de grote afstanden binnen het land en het feit dat overeenkomsten gebaseerd op vertrouwen beter functioneren dan dichtgetimmerde contracten.

Eritrea, gelegen in het noordoosten van Afrika, is een land met grote problemen in de gezondheidszorg. De Eritrese overheid werkt momenteel aan de vorming van een nationale gezondheidszorg als integraal onderdeel van een nationaal ontwikkelingsprogramma. Het land geeft hieraan topprioriteit omdat het gezondheid beschouwt als dé kernfactor voor de ontwikkeling van het land.

In zijn proefschrift gaat Gebremichael Kibreab Habtom in op de rol van de staat en de markt in de voorziening en financiering van de gezondheidszorg. Hij ziet de splitsing tussen de verantwoordelijkheid voor de gezondheidsvoorziening en de verantwoordelijkheid voor de feitelijke verzorging als sleutel voor de oplossing van het probleem. Hierdoor wordt de efficiency verhoogd en kunnen de verschillende organen beter verantwoording afleggen naar elkaar en naar de samenleving. De fysieke toegankelijkheid tot gezondheidszorg van delen van de bevolking in Eritrea vormt een grote belemmering. Door de grote afstanden zijn veel mensen gedwongen zich tot een traditionele genezer te wenden. De moderne gezondheidszorg wordt alleen in uiterste nood gezocht, waarbij de kosten hoger worden naarmate het uitstel langer duurt. Dit mechanisme gaat ook op voor het herkennen van een ziekte. Het feit dat ongeveer een kwart van de Eritrese bevolking een nomadenbestaan leidt vormt een andere uitdaging voor de gezondheidszorg.

Habtom toont verder aan dat voor landen met lage inkomens onvolledige, relationele en op vertrouwen gebaseerde contracten beter werken dan op transacties gebaseerde geschreven en volledige contracten. Gebrek aan capaciteit om de uitvoering te controleren en af te dwingen maakt dit type contracten weinig effectief. Relationele contracten gebaseerd op lange termijn vertrouwen werken efficiënter, aldus de promovendus. Dat komt mede doordat de kracht van gemeenschappen in Eritrea bij het verkrijgen van middelen en het financieren van acute (gezondheids-)uitgaven groot is. Op Mahber gebaseerde verzekeringen (Mahber is een traditionele wederzijdse hulpgemeenschap) functioneren goed.

Traditionele genezingswijzen vormen aldus een belangrijke bron voor gezondheidszorg in Eritrea. Genezers werken meestal op basis van een pay when cure contract. Dit systeem van resultaatafhankelijke contracten betekent dat genezers een sterke prikkel hebben om een hoge kwaliteit van zorg te verstrekken. De betaling is gewoonlijk in nature, en er wordt geen geld gevraagd vóórdat de patiënt beter is. In de meeste gevallen betalen patiënten aanvankelijk weinig, maar naarmate het herstel volgt worden de bedragen groter.

Gebremichael Kibreab Habtom (1971, Damba, Eritrea) haalde zijn bachelor degree Management and Public Administration aan de Universiteit van Addis-Ababa (Ethiopie, 1992) en zijn master degree in Public Administration aan North Carolina Central University (VS, 1997). Eerder werkte hij bij het ministerie van Financiën en het ministerie van Defensie (beide Eritrea). Sinds 1994 is hij docent aan de Universiteit van Asmara (Eritrea).

Noot voor de pers
Gebremichael Kibreab Habtom promoveert woensdag 10 mei 2006 om 16.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Health care governance in developing countries: the case of Eritrea. Promotoren zijn prof.dr. P.H.M. Ruys en prof.dr. T.W.A. Camps. Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtuvt@uvt.nl. Gebremichael Habtom is bereikbaar op 013 466 2947 of 013 466 2264 (secretariaat); e-mail: k.g.habtom@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/

UvT Persbericht