Nederlandse Hartstichting

2-5-2006
Aandacht voor risicofactoren tijdens Europese Dag van de Beroerte Den Haag, 2 mei 2006. De Nederlandse CVA-vereniging 'Samen Verder' organiseert op 10 mei voor de tweede keer de Europese Dag van de Beroerte. Naar schatting worden er jaarlijks 36.000 personen getroffen door een beroerte. 80% van de CVA-getroffenen heeft één of meerdere risicofactoren. De kans op een beroerte kan verkleind worden door alert te zijn op risicofactoren als hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, roken, overgewicht en diabetes. De belangrijkste risicofactor is hoge bloeddruk. Woensdag 10 mei zetten ruim vijftig ziekenhuizen en overige zorgcentra hun deuren open voor voorlichting aan bezoekers en het meten van hun bloeddruk.

Beroerte kan voorkomen worden
Gezien het grote aantal beroertes per jaar is het van groot belang om meer aandacht te vestigen op preventie. De belangrijkste risicofactor is hoge bloeddruk. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 60% van de mensen die na een beroerte in het ziekenhuis is opgenomen, een hoge bloeddruk heeft. Ook is uit onderzoek gebleken dat er sprake is van onderbehandeling van hoge bloeddruk. Naast hoge bloeddruk spelen ook andere risicofactoren als verhoogd cholesterol, roken, overgewicht en diabetes een belangrijke rol. 80% van de mensen die na een beroerte wordt opgenomen, heeft een of meer van deze risicofactoren. Nog onvoldoende mensen realiseren zich welk risico deze factoren met zich meebrengt. Preventie moet dus hoger op de agenda komen: zowel om een 1e beroerte te voorkomen als om herhaling ervan te voorkomen.

Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit Een beroerte heeft niet alleen enorme impact op de CVA-patiënt zelf en zijn omgeving, maar ook enorme gevolgen voor de maatschappij. Een groot aantal CVA-getroffenen in combinatie met een geleidelijke afname van sterfte door een beroerte resulteert in een grotere groep mensen die leven met de gevolgen van een beroerte. Beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland. De daarmee gepaard gaande kosten voor de gezondheidszorg worden geschat op meer dan 1,1 miljard op jaarbasis. Bij juiste preventiemaatregelen kunnen levens en kosten worden bespaard.

Aandacht voor Europese Dag van de Beroerte overal in het land De Nederlandse CVA-vereniging 'Samen Verder' organiseert op 10 mei voor de tweede keer de Europese Dag van de Beroerte. Doel van deze dag is het publiek bewust te maken van de risicofactoren van een beroerte. Op deze dag zetten ruim vijftig ziekenhuizen en overige zorgcentra hun deuren open voor voorlichting aan de bezoekers. Ook kunnen de bezoekers hun bloeddruk laten meten. Kijk voor de activiteiten in de deelnemende ziekenhuizen op www.cva-vereniging.nl.