Urk, Winterswijk, Drachten & Zoeterwoude gaan voor schone zee

Sport service benelux

PERSBERICHT

Leiden, 3 mei 2006

Urk, Winterswijk, Drachten & Zoeterwoude gaan voor schone zee

Scholen uit Urk, Winterswijk, Drachten en Zoeterwoude komen met beste plannen voor meer aandacht voor een schoner milieu.

De Sea Odyssey organisatie daagt scholen al jaren uit om zelf mee te helpen aan meer aandacht voor een schonere zee. Uit de meer dan 200 inzendingen zijn afgelopen vrijdag vier scholen geselecteerd voor de halve finale van 2006.

Op 10 mei 2006 strijden de Wilhelmina school uit Urk, PCBO de Voorde uit Drachten, de Corbulo school uit Zoeterwoude en OBS de Bargerpaske uit Winterswijk om een plaats in de finale die gehouden wordt op driemastschoener 'Eendracht'

De winnende inzendingen waren in de vorm van posteracties, optredens met zang en dans en innovatieve plannen als grote waterfilters waarmee afval uit de zee kan worden gezuiverd. Spontaan kwamen er geldinzamelacties op gang en stonden kinderen in hun eigen tijd limonade te verkopen voor het goede doel en maakten zij hun buurt attent op de milieuproblemen in onze Noordzee.

Deze 4 scholen, krijgen in het Dolfinarium in Harderwijk, 's ochtends de gelegenheid om zelf hun plannen te presenteren aan een vakkundige jury die uiteindelijk de twee finalisten gaan aanwijzen.

De finale van de O'Neill Sea Odyssey gaat plaatsvinden op 14 juni 2006 tijdens de Volvo Ocean Race te Rotterdam

Net als vorig jaar organiseren we voor de twee winnende klassen, aan boord van driemastschoener 'Eendracht', een complete tour langs allerlei werkstations, waarbij ze op een interactieve manier kennismaken met de onderwerpen zeebiologie, ecologie, veiligheid en navigatie.

Bristow Helicopters, de Kustwacht en de KNRM organiseren voor de kinderen 's middags een spectaculaire SAR demonstratie.


- De O'Neill Sea Odyssey is een Non Profit project en wordt mede mogelijk gemaakt door: de Koninklijke Marine, de Kustwacht, Rijkswaterstaat, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Stichting de Noordzee, Stichting Het Zeilend Zeeschip/Eendracht, Dolfinarium en Bristow Helikopters.

============EINDE PERSBERICHT ===========

O'Neill Sea Odyssey project

Om kinderen op een positieve, interactieve manier bewust te maken van de gevolgen van milieuvervuiling, heeft de Sea Odyssey organisatie dit jaar voor de 4e keer een wedstrijd uitgeschreven voor alle basisscholen van Nederland.
Kinderen worden daarbij uitgedaagd om zelf een uitvoerbaar plan te bedenken voor een bijdrage aan een schone(re) zee/leefomgeving.

Het programma van de Nederlandse O'Neill Sea Odyssey is gebaseerd op een project dat onder dezelfde naam al 15 jaar zeer succesvol opereert in Santa Cruz, USA. Binnen dit project hebben daar in de afgelopen jaren meer dan 20.000 kinderen in ruil voor een waardevolle bijdrage aan het milieu een dag mogen verblijven op de megagrote Catamaran van Jack O'Neill, die speciaal hiervoor is ingericht als laboratorium voor onderzoek naar de invloed van de mens op ons ecosysteem. Via www.seaodyssey.org kunt u hier meer informatie over vinden.

Programma 1/2 finale - Dolfinarium


09.00 - 10.00 Ontvangst koffie, thee, limonade en cakejes (O'Neill & Dolfinarium)

10.00 - 10.15 Welkomstwoord, voorstellen aanwezigen en uitleg ochtendprogramma (O'Neill)

10.15 - 10.30 Presentatie SOS Dolfijn en uitleg paspoorten (Dolfinarium)

10.30 - 12.00 4 x 15 minuten presentatie en uitleg middagprogramma (O'Neill)

12.00 - 12.15 Uitdelen goodiebags en paspoorten (O'Neill)

12.15 - 12.45 Lunch (Dolfinarium)

13.00 - 15.00 Dolfijnenshow (t.b.c.) en vrije toegang park

15.00 - 15.30 Zotte Zeeleeuwenshow

15.30 - 15.45 Bekendmaking finalisten (O'Neill)

16.00 - 16.15 Einde en vertrek bussen