Senternovem


56-wijken excursie: Helmond

Aanvangsdatum

10-05-2006

Het Nirov organiseert dit jaar zes excursies naar wijken die participeren in de 56-wijken aanpak. Er staat iedere keer één thema centraal. De themas zijn door de projectleiders van de 56-wijken benoemd als de meest belangrijke themas in de stedelijke vernieuwing op dit moment.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Helmond kreeg de afgelopen jaren veel belangstelling vanwege de nieuwbouwwijk Brandevoort. Vormgegeven als vestingstadje en geheel volgens de retrostijl tot stand gekomen. De stad gaat deze succesformule - nieuwe huizen in een klassiek jasje - nu ook in bestaand gebied toepassen. Binnenstad Oost moet na de herstructurering het tweede paradepaardje worden van Helmond.
Het verdwijnen van de industrie betekende een teloorgang van deze stadswijk. De wijk verpauperde en voorzieningen verdwenen. Een aantal jaren geleden is daarom besloten om de wijk helemaal op de schop te gooien. Zowel de woningen zelf als de woonomgeving worden aangepakt. Zelfs buurten worden hernoemd. Van de buitenkant ziet het er mooi uit. Er is veel groen en ruimte, de verbindingen met andere delen van de stad zijn goed en de kwaliteit van de woningen is redelijk. De problemen zitten echter vooral àchter de gevel.

Sociaal / fysieke aanpak staat niet op zichzelf De herstructurering in Helmond kent een integrale wijkaanpak. Het omvat de volgende componenten: ruimtelijk beheer (openbare ruimte), wijkeconomie (met aandacht voor allochtoon ondernemerschap), sociaal maatschappelijk (brede school), ruimtelijk structurele aanpak (nieuwbouw) en handhaving. Het doel van deze herstructurering is een meer evenwichtige bevolkingssamenstelling en een verhoging van de arbeidsparticipatie. Voor dat laatste is door Sociale Zaken een intensief programma opgesteld wat inmiddels de eerste vruchten afwerpt.

Tussen droom en daad
Om goede woningen te slopen, moet bij bewoners, corporaties en investeerders scepsis overwonnen worden. Ook de idee dat het binnenhalen van de middenklasse goed is voor wijk is niet voor iedereen evident, zeker als dat zou betekenen dat er niet voldoende voor de huidige bewoners wordt gebouwd. De samenhang tussen fysieke en sociale kwaliteit is diffuus, waarbij de perceptie van de vakwereld en beleidsmakers niet automatisch dezelfde is als die van bewoners. Dit kan het lastig maken om ze in samenhang op te pakken. Het sociaal plan dat verbonden is aan de operatie, dient met zekerheden te worden ingekleed, met name qua fasering. Dit blijkt in de praktijk soms lastig te realiseren. Om de bewoners bij het proces betrokken te houden en draagvlak te garanderen is een goede logistiek en adequate sociale zorg vereist. Dit blijkt soms moeilijk, niet in de laatste plaats door een capaciteitstekort binnen de gemeente. In Tilburg Nieuw Noord, de coreferent van deze middag, moesten de bewoners aan het idee wennen dat hun woongebied door de gemeente werd voorgedragen als prioriteitswijk. Voor de aanpak van sociaal / fysieke problemen is draagvlak onder bewoners onontbeerlijk. Hoe organiseerden zij dit?

Locatie

Helmond Binnenstad Oost

Toegangsprijs

55,- (excl.BTW) (leden) | 55,- (excl.BTW) (niet-leden)

Contact

Nirov, mw. R. van der Vlugt, telefoon: 070-3028494

Meer informatie

Kijk hier voor meer informatie
Wijzigingsdatum | 03-05-2006