Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 4 mei 06

Faces van Ivo van Hove opent Wiener Festwochen

Op 10 mei 06 opent de performancevoorstelling Faces (regie Ivo van Hove) het prestigieuze festival Wiener Festwochen (10 mei t/m 18 juni). Dit in Europa toonaangevende festival brengt jaarlijks een selectie van de beste theater-, muziek- en dansvoorstellingen. In juni 05 was Faces - uitgebracht door Hamburger Schauspielhaus - de openingsvoorstelling van het festival Theater der Welt in Stuttgart. Faces is een bewerking van de gelijknamige film van John Cassavetes en is in 1997 succesvol geënsceneerd door Ivo van Hove onder de titel Koppen bij het Zuidelijk Toneel (première HF, selectie Theaterfestival). Na Faces brengen Ivo van Hove en Jan Versweyveld komend seizoen opnieuw een productie uit bij het Hamburger Schau- spielhaus, op 23 november 06 gaat Der Geistige (De Vrek) van Molière in première. Ook blijft Faces hier komend seizoen nog op het repertoire staan (zie: www.schau-spielhaus.de).

In Faces transformeert scenograaf Jan Versweyveld het podium tot een ruimte waarin de grens tussen publiek, liggend op bedden, en acteurs vervaagt. Componist Harry de Wit heeft het opvallende geluidsdecor ontworpen en speelt live op het podium. In het seizoen 05/06 stond Faces op het repertoire van het Hamburger Schauspielhaus. Faces is het verhaal over een typisch Amerikaans middle-class echtpaar dat materieel gezien alles bereikt heeft, maar kampt met een niet te benoemen ongenoegen. In een lange, dronken nacht proberen ze zich - vergeefs - te bevrijden. Het publiek volgt een dag uit het leven van Richard en Maria Forst, waarop de ontmanteling van hun huwelijk plaatsvindt. Na de ontmoeting met de luxe call-girl Jeanine, neemt Richard de impulsieve beslissing om te scheiden van zijn vrouw. Hij verlaat zijn huis en brengt de nacht door met Jeanine. Diezelfde avond ontmoet Maria, geëscorteerd door haar vriendinnen, de jonge Chet in een bar. De vrouwen nemen hem mee naar het huis van de Forst, waar Maria alleen met hem achterblijft. 's Ochtends bedenkt Richard zich en als hij thuiskomt ziet hij Chet het huis uit vluchten. Recensies Duitse pers:

Verpletterend grandioos acteren - Neue Zürcher Zeitung / Zeldzame tegenstrijdigheid tussen intimiteit en nuchter opgezette serieproductie van een meubelboulevard raakt kern stuk - Die Welt / In theater ontstaat radicale nabijheid en intimiteit door geniale vormgeving Jan Versweyveld - Hamburger Abendblatt Faces: Wiener Festwochen 10 t/m 14 mei 06 (www.festwochen.at), regie Ivo van Hove, scenografie Jan Versweyveld, muziek Harry de Wit, coproductie Theater der Welt, Staatstheater Stuttgart, Hamburg Schauspielhaus.

EINDE PERSBERICHT /