Ministerie van Buitenlandse Zaken


MINBZ: Van Ardenne voor Energy for All op VN Duurzaamheidstop

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

4 mei 2006

MINBZ: Van Ardenne voor Energy for All op VN Duurzaamheidstop

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) zet zich tijdens de VN Duurzaamheidstop in New York in voor het `Energy for All' initiatief gericht op toegang tot moderne energie voor de energiearmen in ontwikkelingslanden. Samen met staatssecretaris Pieter van Geel (VROM) neemt zij volgende week 10 en 11 mei deel aan de Committee for Sustainable Development (CSD) waar zij zich sterk maken voor meer energie voor de armen en extra investeringen voor schone energie, waarbij luchtvervuiling en klimaatverandering wordt tegengaan.

`Energy for All' moet onderdeel gaan uitmaken van het `Clean Energy and Development' investeringsplan van de G8 en de Wereldbank dat zich met name richt op duurzame energievoorziening voor de opkomende markten zoals China, Brazilië, India en Mexico. Het `Energy for All' initiatief richt zich op de volgende energievormen:
* elektriciteit, zowel uitbreiding van het elektriciteitsnet als toename van het aantal huishouden met een lichtpunt;


* verbeterde houtkachels, die behalve zuinig ook veel minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan traditionele houtkachels;


* energie voor sociale diensten, zoals voor scholen, ziekenhuizen en straatverlichting;


* energie voor economische doeleinden, zoals elektriciteit in werkplaatsen voor verlichting en voor het draaien van machines.

Tijdens de voorjaarsvergadering van de Wereldbank vorige maand april, heeft Van Ardenne het `Energy for All' plan bekend gemaakt en daarvoor steun verworven bij diverse donorlanden. Energie is één van de vier hoofdthema's op de CSD bijeenkomst in New York. Van Ardenne zet zich er voor in om `Energy for All' op te nemen in een resultaatgericht actieprogramma waarin duidelijk is afgesproken wie op welke wijze het voortouw neemt bij de realisatie van het energieplan. De minister wil dat ook de G8 leden zich aan het `Energy for All' plan verbinden.

Nederland heeft zich ertoe verplicht om voor 2015 in totaal 10 miljoen mensen van moderne energie te voorzien. Dit sluit aan bij de Millennium Ontwikkelingsdoelen ter bestrijding van armoede. Naar schatting twee miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit of tot andere moderne vormen van energie en zo'n drie miljard mensen kookt nog steeds op hout of houtskool. Nederland is tot nu toe het enige land dat een resultaatgerichte outputdoelstelling heeft gekozen, gericht op de toename van moderne energiediensten in ontwikkelingslanden. Volgens Van Ardenne zouden meer landen met een eigen outputdoelstelling moeten komen om langs het pad van duurzame ontwikkeling de Millennium Ontwikkelingsdoelen te realiseren.