Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 10 mei 2006
"Vrijhandel is ook in ons belang"
Bolkestein spreekt tijdens Fair Trade dinner in Brussel

Op woensdag 10 mei gaat een delegatie van De Derde kamer op werkbezoek naar Brussel. Zij zullen daar ontmoetingen hebben met Nederlandse Europarlementariërs Maria Martens (CDA), Ria Oomen-Ruijten (CDA), Jules Maaten (VVD) en Erik Meijer (SP). Ze ontmoeten ook vertegenwoordigers van de Europese Commissie. De Derde Kamer sluit haar werkbezoek af met een gesprek met Frits Bolkestein over nut en noodzaak van vrijere handel. Centraal staat de oproep van De Derde Kamer om ontwikkelingslanden meer kansen te geven op export en economische ontwikkeling.

Op een speciaal Fair Trade dinner roept De Derde Kamer politici op om zich meer in te zetten voor de economische ontwikkeling van Afrika. Frits Bolkestein houdt tijdens het diner een toespraak met als titel "Trade and development". Frithjof Schmidt (Groenen, Duitsland), rapporteur van het EP over handel en ontwikkeling, is bij het diner aanwezig. Frits Bolkestein: "Handel is de belangrijkste motor voor economische ontwikkeling. De derde wereld kan daar veel baat bij hebben. En vrijhandel is ook in ons belang. De huidige bescherming van onze markt kost Europese belastingbetalers én consumenten veel geld."

Schaduwparlement
De Derde Kamer is het schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking dat de derde wereldproblematiek op de politieke agenda zet in Nederland. 120 kamerleden komen uit Nederland en 30 uit ontwikkelingslanden. Leden van De Derde Kamer zijn allen vrijwilligers. Ze zetten zich in omdat ze zich niet neer willen leggen bij armoede en onderdrukking in de wereld. De 30 'zuidelijke' Derde-Kamerleden zijn ervaringsdeskundigen uit de derde wereld. Zij komen onder meer uit India, de Filippijnen, Colombia, Nigeria, Jordanië en Indonesië. Gedurende het zittingsjaar vindt een intensieve dialoog plaats tussen Nederlandse en Zuidelijke Derde Kamerleden en politici.