Gemeente Roermond

'Het Verdriet van Roermond' op TV

Woensdagavond 10 mei a.s. zendt de NPS in het programma Dokwerk om 20.25 uur (Ned. 3) de verkorte versie uit van de documentaire Het verdriet van Roermond, gemaakt door Louis van Gasteren en Cees van Ede. Deze verkorte versie verhaalt de gebeurtenissen rond kerstmis 1944, toen 14 Roermondse burgers zijn geëxecuteerd, de jacht op de Duitse majoor Matthaeas na 1945 en de pogingen hem nog in de jaren 70 van de vorige eeuw voor het gerecht te krijgen.

De volledige documentaire is in maart vorig jaar in 4 delen door L1 uitgezonden. Van Gasteren maakte in de jaren 70 interviews met ooggetuigen van het standgerecht en nabestaanden. De toen nog levende Matthaeas weigerde tenslotte aan de film mee te werken, reden om het project te stoppen. In 2000 pakte Van Gasteren de film weer op. Research in de archieven in Nederland en Ludwigsburg (D) brachten nieuwe feiten aan het licht.

De documentaire kwam tot stand nadat Van Gasteren begin jaren 70 door kunstenaar Haro op het Veld werd geattendeerd op de executie van 14 Roermondse burgers op 26 en 27 december 1944. De executie vond plaats na een standgerecht, ingesteld en voorgezeten door de Duitse majoor Ulrich Matthaeas.
Ze diende als afschrikwekkend voorbeeld om de weerbare mannen, die zich niet hadden gemeld, uit het frontgebied te kunnen verwijderen. De opzet slaagde: op 30 december 1944 werden 3000 mannen weggevoerd naar Duitsland. Deze gebeurtenissen hebben diepe sporen achtergelaten in Roermond. Nog jaarlijks wordt de executie op 30 december herdacht met een voettocht vanuit de Heilig Hartkerk in Roermond naar het monument op de Luzenkamp, gelegen aan de grens met Duitsland.
Publicatiedatum: 08.05.2006 Bijgewerkt: 08.05.2006