Gemeente Borsele

Nieuwsbericht

Themamiddag Haal winst uit uw milieuzorg!

De gemeente Borsele nodigt u uit voor een bijeenkomst over milieu en energie. Centraal thema is milieuwinst. Want hier liggen kansen voor elk bedrijf.

PROGRAMMA 10 MEI 2006

16.00 uur Inloop

16.20 uur Ontvangst wethouder F.J. Tollenaar

16.30 uur MKB-Milieubarometer
Wat zijn uw milieukosten? Hoeveel afval voert u jaarlijks af en wat zijn de kosten? Hoe zit dat bij andere bedrijven in de branche en wat zijn de kosten per product? Allemaal zaken die worden beantwoord door de MKB-milieubarometer. Er zijn reeds 500 bedrijven/instellingen in Nederland die werken met dit softwaresysteem. Honderd van deze bedrijven/instellingen zijn gevestigd in Zeeland. Het 500e exemplaar werd onlangs overhandigd aan Ovet te Vlissingen.

De MKB-milieubarometer is ontwikkeld door de stichting Stimular. De stichting is opgericht door het bedrijfsleven i.s.m. de overheid en houdt zich o.a. bezig met het stimuleren van het MKB op het gebied van afval- en emissiepreventie, energiebesparing en milieuzorg.

Een groot voordeel van het systeem is dat het gemakkelijk bij te houden is. Daarnaast hebt u de gegevens altijd paraat. Bijvoorbeeld voor uw boekhouder en de vergunningverleners of toezichthouders van de overheid. Daarnaast kunt u de gegevens vergelijken met collegabedrijven. Tijdens deze bijeenkomst zult u van Stimular een concreet aanbod krijgen voor een traject waarbij de MBK-milieubarometer op uw bedrijf wordt toegespitst.

17.00 uur Verantwoord ondernemen in de praktijk Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Een term die de laatste jaren steeds vaker wordt genoemd. Iedereen is het er over eens dat verantwoord ondernemen belangrijk is. Veel bedrijven vragen zich echter nog steeds af wat zij hier nu concreet mee kunnen. COS Zeeland geeft een aantal praktische voorbeelden van MVO in de praktijk.

17.25 uur Pauze

17.40 uur Biomassa
De tweede presentatie wordt verzorgd door het bedrijf IndiEco. Dit is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd op het gebied van duurzame energiesystemen. Bijvoorbeeld ten behoeve van de verwarming van uw bedrijf. IndiEco heeft de kennis in huis om u comfortabel, tegen de helft van de huidige energieprijs (gas), en milieuvriendelijk te laten stoken. Hierbij richt men zich op het stoken van biomassa. Al met al kan dit u jaarlijks grote financiële voordelen opleveren.

18.05 uur Subsidie: Wie zoekt zal vinden
De rijkssubsidies zijn de laatste jaren aardig afgenomen. In de praktijk blijkt dat subsidies ook moeilijk te vinden zijn. Maar ze zijn er wel! Maar waar kunt u wel en geen subsidie voor krijgen? Hoe veel en waar kan ik meer informatie vinden? Tijdens de bijeenkomst zal een medewerker van SenterNovem toelichting geven op de verschillende subsidieregelingen.

18.25 uur Afsluiting door wethouder F.J. Tollenaar Na afloop van de bijeenkomst nodigen wij u graag uit om onder het genot van een borrel en een snack nog wat na te praten.