Titel:

Werknemers Nederland positief over kansen op arbeidsmarkt

Right Management
Rubriek: Economie
Datum en tijd: 10-05-2006 09:01

Werknemers positiever over kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt Groeiend arbeidsvertrouwen lijkt in lijn met conjunctuur golf

Amsterdam, 10 mei 2006 - Het vertrouwen in de ontwikkelingen op de Nederlandse arbeidsmarkt groeit, zo blijkt uit de Right Career Confidence Index. Werknemers schatten in dat het makkelijker is voor werkzoekenden om een passende nieuwe baan te vinden. De Right Career Confidence Index stijgt met 1.6 punten en komt uit op 53.6. Dit is nog altijd 7 punten lager dan de indexering van mei 2003, de start van het onderzoek. Maar de stijgende lijn die inzette in november 2004 zet zich voort.

Nederlanders over werk
Op de vraag of de kans aanwezig is dat de deelnemers aan het onderzoek binnen 12 maanden hun baan verliezen, antwoordt 15.9% bevestigend. Dit is 2% meer dan een half jaar geleden. Er zijn echter steeds minder Nederlandse werknemers die denken dat het vinden van een nieuwe baan voor werkzoekenden moeilijk blijft.

'Dit groeiende vertrouwen in de kansen op de arbeidsmarkt, past in het totale positieve beeld. Het aantal vacatures stijgt, werkloosheid daalt en het vertrouwen van consumenten en producenten neemt toe', aldus Lynn Coutigny, General Manager Benelux bij Right Management. 'Een dergelijk positivisme, beïnvloedt de kansen op de arbeidsmarkt', aldus Coutigny. Werkgevers in Nederland onderschrijven deze positieve lijn. Uit de Employment Outlook Survey, een voorspellend werkgelegenheidsonderzoek van Manpower, blijkt dat meer werkgevers een uitbreiding van personeel verwachten voor de aankomende drie maanden.

Nederland sluit aan bij de wereldwijde ontwikkelingen. In 13 van de 18 deelnemende landen, zijn werknemers positiever over hun eigen toekomst dan 6 maanden geleden. Wereldwijd lijkt er bovendien meer lucht te ontstaan op de arbeidsmarkt ten gunste van werkzoekenden. In totaal werd de mening van 9.400 fulltime medewerkers in 18 landen meegenomen in de Right Career Confidence Index.

Trends wereldwijd
Noorse werknemers scoren het hoogst op arbeidsvertrouwen. Slechts 3.4% van de ondervraagden is bang voor ontslag in de komende 12 maanden. En het aandeel Noorse werknemers dat spanning ziet op de arbeidsmarkt voor werkzoekenden, daalt met ruim 25%. Gevolgd door slechts 5% van de Japanse en Deense werknemers die onzeker zijn over hun baan in de toekomst.

Werknemers in de VS hebben geen drastische andere kijk op de arbeidsmarkt dan 6 maanden geleden. Minder Amerikanen, 18.9% vrezen voor ontslag. Dat is een daling van 4.9%. De vooruitzichten van werkzoekenden in de Verenigde Staten blijven gelijk.

Werknemers in Duitsland blijven heel voorzichtig. Hoewel minder Duitse werknemers vrezen voor de eigen baan, acht 93.5% van de ondervraagden het praktisch onmogelijk dat werkzoekenden een baan op vergelijkbaar niveau vinden.

Over het onderzoek
De Right Career Confidence Index indexeert het arbeidsmarktvertrouwen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau ICR-International Communications Research in opdracht van Right Management Consultants.

Een vaste groep respondenten - 9.400 in 18 landen - wordt 2 keer per jaar gevraagd naar hun mening over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deelnemers aan het onderzoek geven antwoord op 2 concrete vragen:
- Hoe groot acht u de kans dat u uw baan verliest in de komende 12 maanden?

- Hoe groot acht u de kans dat mensen die hun baan nu verliezen, een passende nieuwe baan met vergelijkbaar salaris vinden?

Perscontact:

Vragen over de Right Career Confidence Index of over het persbericht kunt u stellen aan:


- Lynn Coutigny, General Manager Benelux Right Management Consultants
0031-6-532-10-433

- Janine Fluyt, Marketing Manager Right Management Consultants
0031-6-502-94-518

Over Right Management Consultants
Right Management wordt door klanten en kandidaten gezien als toonaangevend in het ontwikkelen van HR-oplossingen voor een optimale inzet van Human Capital. Wij zijn ervan overtuigd dat het integraal en strategisch benaderen van Human Capital Management leidt tot een structurele voorsprong voor werknemer en werkgever.

De adviseurs van Right Managent Consultants werken nauw samen met onze opdrachtgevers om het beste uit hun mensen te halen. Om op die manier optimaal invulling te geven aan de organisatiestrategie, cultuur en structuur. Jaarlijks begeleiden wij tal van werknemers bij het optimaliseren van loopbaan en persoonlijke ontwikkeling.

De kracht van Right Management ligt in het business model waarop wij ons baseren. Wij gaan uit van de dynamiek van de Human Capital Life Cycle. Van het aantrekken en beoordelen van talent, de ontwikkeling van mensen, het binden en blijvend boeien van werknemers en de optimalisatie van employment. Organisaties die de Human Capital Life Cycle als uitgangspunt nemen, kunnen de instroom, doorstroom en uitstroom van personeel integraal en strategisch benaderen. Dat maakt hen een stuk slagvaardiger.

Right Management Consultants is onderdeel van de Manpower Group en werkt vanuit een wereldwijd netwerk en kantoren in 39 landen.