Gemeente IJsselstein


Dorst lessen bij stadspomp weer mogelijk
woensdag, 10 mei 2006 - 09:21 CET

Even een slokje water drinken of bij warm weer een beetje verkoeling zoeken bij de stadspomp? Het kán weer bij de stadspomp op De Plaats (voor het Historisch Stadhuis).

Wethouder Overkamp neemt pomp in gebruik
Dagelijks kan het publiek tussen 10.00 en 18.00 uur via een zwengel helder en fris water oppompen op dit markante punt in onze historische binnenstad. Wethouder Mieke Overkamp verstrekt woensdag 10 mei om
13.30 uur de eerste bekertjes fris water uit de stadspomp.

Water voor IJsselstein
Honderden jaren lang waren de IJsselsteinse burgers voor hun watervoorziening aangewezen op de stadspomp. In 1911 kreeg de gemeente een waterleidingbedrijf in eigen beheer en de pomp raakte buiten bedrijf. In de jaren vijftig werd de pomp meer en meer gezien als een sta in de weg vanwege de toegenomen verkeersdrukte. Door de toenmalige vernieuwingsdrang werd besloten de pomp af te breken.

Terugkeer van pomp
Bij de restauratie van het stadhuis pleitte de Historische Kring IJsselstein (HKIJ) voor de terugkeer van de pomp, aanvankelijk zonder succes. In 1975 verhuisde de woningbouwvereniging vanuit de Weidstraat naar de Utrechtseweg. Zij bood de gemeenschap vanwege dit vertrek uit de binnenstad een geschenk aan: zowel een geldbedrag als de technische uitvoering werden ter beschikking gesteld. De HKIJ zorgde voor de nodige historische gegevens van de pomp. In september 1978 nam het gemeentebestuur de pomp in gebruik.