Gemeente Leeuwarden

Mercuriusfontein Mercuriusfontein

Mercuriusfontein weg bij Zaailand?

Bron: gemeente Leeuwarden (10-05-2006) Burgemeester en wethouders hebben op 9 mei besloten om aan de gemeenteraad voor te stellen dat de Wirdumerpoortsdwinger tegenover de voormalige Beurs als voorkeurslocatie wordt aangemerkt voor verplaatsing van de Mercuriusfontein. Deze fontein staat nu nog voor winkelcentrum Zaailand. De verplaatsing is noodzakelijk als het project Nieuw Zaailand wordt gerealiseerd. Over dit project wordt op 24 mei een referendum gehouden.

De gemeenteraad heeft op 30 januari een voorgenomen besluit genomen tot de realisatie van het project Nieuw Zaailand. Tevens is toen besloten dat er een volksraadpleging wordt gehouden waarbij in ieder geval een variant met een pleinwand en een variant zonder pleinwand betrokken wordt. In beide varianten is de verplaatsing van de Mercuriusfontein noodzakelijk.

De afgelopen maanden is gezocht naar passende locaties in of in de directe nabijheid van de binnenstad, met voldoende ruimte voor (en goede zichtbaarheid op) het monument. Er zijn vier mogelijke locaties in beeld geweest: Stationsplein, Harlingerstraatweg, Zuiderplein en Wirdumerpoortsdwinger (Beursplein). Burgemeester en wethouders hebben gekozen voor een plek waar de Mercuriusfontein de relatie met de voormalige Beurs behoudt: de Wirdumerpoortsdwinger.