Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB wil kosten nieuw rijbewijs beperken

Den Haag, 10 mei 2006

De ANWB heeft de vaste kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat gevraagd om de burger meer zekerheid te geven over de kosten van het nieuwe rijbewijs. Zo wil de ANWB dat de kosten die de gemeente rekent aan een maximum worden gebonden. Daarnaast pleit de bond voor een voordelige inruilregeling voor rijbewijzen die bij normaal gebruik stuk gaan binnen de periode dat ze geldig zijn. De ANWB vindt dat het kabinet de hogere kosten van het rijbewijs moet betrekken bij de discussie rond lastenverlichting voor de burger.

Dit najaar wil het Rijk een nieuw rijbewijs in de vorm van een creditcard invoeren dat fraudebestendiger is. De kosten voor de centrale uitgifte hiervan stijgen met circa 50 % van ¤18,- naar ¤27,-. Daar bovenop komen de kosten die gemeentes rekenen en waar geen maximum aan gebonden is. Voor het huidige rijbewijs zijn de kosten die gemeentes tellen zeer uiteenlopend. Er zijn gemeentes die meer dan ¤40,- rekenen waardoor de burger in totaal ¤60,- kwijt is voor het document. De ANWB meent dat deze bedragen bij de introductie van het nieuwe rijbewijs nog hoger zullen uitvallen. Het nieuwe rijbewijs geldt niet alleen voor automobilisten maar ook voor motorrijders en bromfietsers.

De ANWB meent bovendien dat een groter deel van het publiek binnen tien jaar te maken krijgt met voortijdige vervanging van het rijbewijs. Door de identificatieplicht draagt een groter deel van het publiek de documenten voortdurend bij zich. Dit leidt tot meer verliezen en meer slijtage en daarmee vaker tot herhaalde aanschaf van het rijbewijs. De ANWB wil dat het Rijk de burger tegemoet komt met een voordelige inruilregeling voor beschadigde rijbewijzen die normaal zijn gebruikt.




Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB