Gemeente Lingewaard


Bouwen en Bodemonderzoek in Lingewaard

Eén van de taken van de gemeente Lingewaard is zorgen voor een veilige en schone leefomgeving voor haar burgers. Een onderdeel van deze leefomgeving wordt gevormd door de bodem. Om te voorkomen dat woningen en bedrijven worden gebouwd op verontreinigde, niet geschikte bodem, toetst de gemeente de kwaliteit van de bodem als onderdeel van een bouwvergunningsprocedure.

Om een betrouwbare toets op een efficiënte uit te kunnen voeren zijn er afspraken gemaakt over de manier waarop de bodem wordt onderzocht en de manier waarop deze informatie wordt gerapporteerd. Deze afspraken zijn vastgelegd in normen en richtlijnen.

De afgelopen jaren is gebleken dat deze Nederlandse normen en richtlijnen regelmatig tot discussie leiden en niet altijd voldoende zijn toegespitst op locale bodem omstandigheden. Om deze omissie te verhelpen heeft de gemeente Lingewaard beleid vastgesteld dat per 1 juli 2006 in werking treedt.

Het beleidsstuk "Bouwen en Bodemonderzoek in Lingewaard" bevat een duidelijke richtlijn over welke bodeminformatie tijdens het bouwproces noodzakelijk is. Belangrijke wijziging is de rol van het historische onderzoek in combinatie met de zogenaamde BIS-toets. De gemeente beschikt vanaf 1 juni 2006 over een compleet gevuld BIS-systeem. Vanaf juni 2006 kunnen burgers hier hun historische bodem informatie verkrijgen.

Als belangrijkste locale aanvulling op het bodemonderzoek geldt dat als onderdeel van een historisch onderzoek aandacht besteed moet worden aan bestrijdingsmiddelen, archeologie, explosieve en asbest daar waar sprake is van een verdachte locatie voor de betreffende parameter. Deze aanvulling op het historische onderzoek is noodzakelijk om de kwaliteit van de bodem te kunnen toetsen en te voorkomen dat gebouwd en gewoond wordt op een niet geschikte en zelfs gevaarlijke locatie.

Het beleidsstuk ligt vanaf 10 mei 2006 voor een ieder ter ter inzage in de Gemeentewinkel te Huissen.

Bericht geplaatst op 9 mei 2006