Gemeente Aalburg


In het najaar Training Pakje Kans! Samen stoppen met roken in Aalburg

stoppen met roken 2.jpg

Stoppen met roken is niet eenvoudig. Dat blijkt wel uit het feit dat mensen vaak meerdere pogingen nodig hebben om van het roken af te komen.

Het rookgedrag is in de meeste gevallen verweven met de hele levensstijl. Met het doven van de sigaret, sigaar of pijp verandert er dus veel.

Pakje Kans! De training Pakje Kans biedt de mogelijkheid om naar een rookvrij bestaan toe te werken. Het biedt een belangrijke steun in de rug om het stoppen met roken vol te houden. Eerdere stopervaringen worden benut om inzicht te krijgen in het persoonlijke stopproces. Voor iedere deelnemer is roken en het stoppen met roken immers een persoonlijk gebeuren.

De trainingDe training is opgebouwd volgens de landelijk geteste methode van Stivoro (landelijke organisatie voor een rookvrije toekomst). Deze methode is gebaseerd op ervaringen van deelnemers en op resultaten van wetenschappelijk onderzoek. De training gaat uit van de dynamiek van het stoppen: voorbereiden, actie en volhouden en het maken van een noodplan. De eerste drie bijeenkomsten staan in het teken van de voorbereiding op het stoppen met roken. Het moment van het stoppen gebeurt op een voor u geschikt moment op de dag van de derde bijeenkomst. In deze week volgt er een extra bijeenkomst. Naarmate de training vordert, worden de tussenpozen langer. De deelnemers komen negen keer bij elkaar. De eerste acht bijeenkomsten zijn verspreid over negen weken. Na drie weken is er een terugkombijeenkomst. Een bijeenkomst duurt anderhalf uur. Het is van belang dat u bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. Er wordt van het principe uitgegaan dat men in één keer stopt. De ervaring heeft geleerd dat in één keer stoppen het beste werkt.

Je staat er niet alleen voorEen belangrijk pluspunt van de training is dat een groep mensen tegelijkertijd stopt met roken. Een groep bestaat uit minimaal 12 en ten hoogste 15 deelnemers. De deelnemers worden gestimuleerd om de ervaringen met elkaar uit te wisselen. De trainer zal hierin een coachende, adviserende en begeleidende rol hebben. Hierbij wordt de persoonlijke beleving van iedere deelnemer in acht genomen.

Van stoppen met roken naar een rookvrije toekomstIn de praktijk blijkt niet zozeer het stoppen zelf maar het volhouden het moeilijkste te zijn. Tijdens de training wordt ingegaan op de situaties waarbij de rookbehoefte sterk is. Voor die momenten wordt er een noodplan gemaakt. Dit plan biedt ook na afloop van de training houvast. De training biedt geen kant-en-klare oplossing om van het roken af te komen. Iedere cursist is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen proces. Wel kunt u rekenen op hulp en richtlijnen om uw doel te bereiken.

InformatiebijeenkomstVoorafgaand aan de training wordt er een informatiebijeenkomst gehouden op dinsdag 29 augustus om 19.30 uur in MFC dAlburcht te Wijk en Aalburg. Hierbij wordt er een indruk gegeven van de inhoud en de werkwijze van de training Pakje Kans. Na afloop van deze informatiebijeenkomst kan de deelnemer zich opgeven voor de training. Deze zal bij voldoende deelname op 12 september van start gaan.
De kosten van de cursus bedragen 125,-. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze cursus (gedeeltelijk). Informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar.

Data Training
De dagen dat de training gegeven wordt zijn: 12 september, 19 september, 26 september, 28 september, 3 oktober, 10 oktober, 24 oktober, 7 november en 28 november.
Tijd: 19.30 tot 21.00 uur in MFC dAlburcht te Wijk en Aalburg.

Informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van GGD West-Brabant: www.ggdwestbrabant.nl/roken of bellen naar het informatiepunt stoppen met roken: 0164 -287 484 (alle werkdagen van 9.00 12.00 uur). U kunt zich via bovenstaand telefoonnummer nu al opgeven voor de informatiebijeenkomst op 29 augustus 2006.