Het Nederlandse Rode Kruis

10 mei 2006
Onderzoek wijst uit: helft jongeren met handicap is eenzaam

Lol maken met leeftijds- genoten is ook voor jongeren met een handicap heel belangrijk. Meer dan de helft van hen is eenzaam.

Maar liefst de helft van de Nederlandse jongeren met een lichamelijke handicap of chronische ziekte is eenzaam. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis, uitgevoerd door TNS/NIPO. 20 procent van deze jongeren beschouwt zijn of haar leven op dit moment zelfs als niet prettig.

Gehandicapte jongeren vaker eenzaam
Ook van de gezonde jongeren is 34 procent eenzaam. De problematiek speelt zich in stilte af. Het is weinig zichtbaar. Eenzaamheid is dus niet iets wat alleen maar voorkomt bij ouderen, zegt Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Uit het onderzoek blijkt ook dat er een taboe rust op eenzaamheid. Mensen hebben moeite om erover te praten.

De week van je leven

Het Rode Kruis organiseert ´de week van je leven´ voor jongeren met en zonder handicap. Hoofdprijs: een reis naar Curaçao.

Om eenzaamheid onder jongeren te verlichten en om het onderwerp aan te kaarten, lanceert het Rode Kruis ´de week van je leven´. Mensen mét en zonder handicap of chronische ziekte kunnen een reis naar Curaçao of een vakantie in Nederland winnen.

Op vakantie gaan is een middel om met andere mensen in contact te komen en het eenzaam zijn opzij te zetten. Voor mensen met een beperking is het bovendien lastig om op reis te gaan. De reizen zijn rolstoelvriendelijk.

De ´week van je leven´ sluit aan bij de hulpverlening van het Rode Kruis. Jaarlijks genieten zo´n 6000 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels.

Meer informatie:

* Doe mee met het spel!

* Resultaten van het TNS/NIPO onderzoek

* Aangepaste vakanties van het Rode Kruis