LTO Noord


Varkenspest in Duitsland: vervoersverbod in regio Winterswijk

Vandaag ( 9 mei) is in de Gemeente Borken opnieuw een geval van varkenspest vastgesteld. Het betreft een vleesvarkensbedrijf met ruim 700 vleesvarkens. Het betreffende bedrijf ligt op 7 kilometer van de grens met Nederland.

Na het niet aanslaan van medicijnen heeft bloedonderzoek plaatsgevonden. De uitslagen lieten zien dat er sprake was van varkenspest. Inmiddels waren bij 200 dieren ziekteverschijnselen waargenomen. Het bedrijf zal uiteraard zo snel mogelijk worden geruimd. Morgen vindt overleg plaats tussen Duitsland, Nederland en de EU om te bepalen of er extra maatregelen noodzakelijk zijn. Er zal dan ook gesproken worden over het ruimen van de 1 of 3 kilometer zone om dit besmette bedrijf.

Zoals gebruikelijk zijn er 1, 3 en 10 kilometer gebieden ingesteld met strikte vervoersverboden. Van het 10 kilometer gebied ligt er een stuk op Nederlands grondgebied in compartiment 11. Inmiddels heeft LNV voor dit gedeelte een vervoersverbod ingesteld. Het vervoersverbod beslaat een klein deel van Winterswijk ( kaartje). LNV heeft zich hierbij strikt gehouden aan de door de EU verplichte 10-kilometergrens. Een buffergebied zoals in Duitsland is ingesteld vindt het ministerie van LNV nog niet nodig. De omschrijving van het gebied is aan gegeven in de beschikking die om 22.00 uur van kracht is geworden. Hierin staan ook de maatregelen vermeld.

In het toezichtgebied is vervoer van vee niet toegestaan. Ook voor het veevoer en andere diensten gelden beperkende maatregelen. In het toezichtgebied in Nederland liggen 11 bedrijven met varkens. Een eerst inventarisatie wijst uit dat het gaat om ruim 900 zeugen en 1700 vleesvarkens. Van de 11 bedrijven hebben er 9 ook rundvee.

De vervoersbeperking voor varkens blijven 30 dagen van kracht. Voor de overige diercategorieën voorlopig 7 dagen zo heeft het ministerie van LNV aangegeven in het basisoverleg datvanavond heeft plaatsgevonden.

Uiteraard blijven ook alle andere maatregelen zoals dubbele reiniging en ontsmetting en de 3 dagenregeling voor dienstverleners van kracht.

LTO-Noord zal nauw contact onderhouden met de leden in het ingesloten gebied.

Henk Boelrijk, dinsdag 9 mei 2006