SARA


gepubliceerd op woensdag 10 mei 2006

Grid-infrastructuur EGEE bindt strijd aan met vogelgriepvirus

In april 2006 heeft een aantal Europese en Aziatische instituten onderzoek verricht naar mogelijke medicijnen tegen het H5N1-virus, een voor mensen gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van de infrastructuur van het EGEE-project. EGEE, Enabling Grids for E-Science, is een Europees samenwerkingsproject van supercomputercentra gericht op het realiseren van een operationeel Grid op Europese schaal.

SARA is, samen met NIKHEF, het rekencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen en partners uit Zweden, verantwoordelijk voor de ondersteuning van gebruikers en onderzoekscentra in de noordelijke regio van Europa. In het kader van dit onderzoek is ook gerekend op het bij SARA gehuisveste NL-Grid cluster Matrix.

De Biomed VO, een Virtual Organization voor onderzoekers in de bio-medische wetenschappen, heeft gedurende 9.035 uur gebruik gemaakt van de rekencapaciteit van Matrix. In april heeft Biomed VO 1.836 jobs bij SARA gedraaid. Voor dit onderzoek naar het vogelgriepvirus zijn in totaal 2.000 computers gebruikt.

Meer info kunt u vinden op:
www.eu-egee.org/news/egee-grid-attacks-avian-flu