Ingezonden persbericht


--- PERSBERICHT ---

Welke dieren mogen gehouden worden?
Gezamenlijke dierenbeschermers: 'Plannen Veerman pakken slecht uit voor dieren'

Amsterdam, 9 mei 2006 - De Coalitie Red de Dierenwelzijnswet - bestaande uit zestien dierenwelzijnsorganisaties met circa 600.000 leden en donateurs - heeft de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) verzocht géén medewerking te verlenen aan het verzoek van minister Veerman van LNV om een zogeheten korte negatieflijst op te stellen voor gezelschapsdieren. Een korte negatieflijst is volgens de Coalitie alleen handig voor de dierenhandel en kan slechts negatief voor de dieren uitpakken. De coalitie is van mening dat de RDA door in te gaan op het verzoek van Veerman handelt tegen het algemene principe van de Gwwd, waaraan de RDA haar bestaansrecht ontleent.

Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (Gwwd)
De Gwwd werd in 1992 na 20 jaar strijd van kracht en is de centrale wet voor de bescherming van dieren in Nederland. Een belangrijk uitgangspunt in de Gwwd is de intrinsieke waarde van dieren en het 'nee, tenzij'-principe voor het houden van dieren. Volgens dit principe dient er een zogeheten positieflijst te worden opgesteld (artikel 33) waarop alle dieren staan die gehouden mogen worden. Hiervoor is de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in het leven geroepen.

Deregulering ten koste van dieren
In de afgelopen jaren heeft de RDA conform de eisen van de wet gepoogd een positieflijst in combinatie met een negatieflijst op te stellen. De minister van LNV weigert echter in het kader van het algemene streven naar deregulering deze lijsten te hanteren als invulling van artikel 33 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren te hanteren. Onlangs verzocht hij de RDA om een korte negatieflijst op te stellen.

Strijdig met wet
De Coalitie betreurt het zeer dat de Raad voor Dierenaangelegenheden op het verzoek van minister Veerman is ingegaan. Zij meent dat de RDA daarmee niet alleen handelt tegen het algemene principe van de Gwwd, waaraan de RDA haar bestaansrecht ontleent. Maar zij handelt in feite ook in strijd met de tekst van artikel 33. Door op het verzoek in te gaan helpt de RDA mee aan het plan van de minister van LNV om de Gwwd op te heffen.

Van roodwangschildpad tot geelwangschildpad
Met een negatieflijst zal de Nederlandse samenleving geconfronteerd blijven worden met beschamende situaties zoals die met de roodwangschildpad. Dit dier is in het verleden veel als huisdier gehouden, maar vanwege de vele zorg die het eist, ook vaak gedumpt bij opvangcentra en in sloten. In ons land stierven veel van deze dieren door kou of gebrek aan voedsel. Nadat in 1997 een invoerverbod voor roodwangschildpadden van kracht was geworden, is de dierenhandel overgeschakeld op de geelwangschildpad. Deze dieren worden nú massaal ingevoerd - als alternatief voor de roodwangschildpadden. En als in de toekomst ook de verkoop van geelwangschildpadden aan banden wordt gelegd, zal de handel soepel overschakelen op de verkoop van de zaagrugschildpad, de geelbuikschildpad, de roodbuikschildpad en de bijtschildpad.

Deelnemers aan de coalitie
Comité Anti Stierenvechten
Compassion In World Farming Nederland
Hondenbescherming
IFAW (International Fund for Animal Welfare)
Milieudefensie
Nederlandse Vegetariërsbond
Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Stichting AAP
Stichting Bont voor Dieren
Stichting Dierenrechten Europa
Stichting Faunabescherming
Stichting Proefdiervrij
Stichting Varkens in Nood
Stichting Vissenbescherming
Stichting Wakker Dier
Zeehondencrèche Pieterburen