Kodyo pr

Hormoonspiraal modern alternatief voor sterilisatie

Bezoekers www.sterilisatietest.nl kiezen uiteindelijk minder definitieve methode

Rond de 40% van alle Nederlandse mannen boven de 35 is gesteriliseerd of overweegt een sterilisatie: 'Stellen maken de beslissing over anticonceptie het liefst samen. Zowel mannen als vrouwen geven aan een sterilisatie van hèm een optie te vinden, omdat de vrouw al langer voor de anticonceptie heeft gezorgd,' aldus recent onderzoek van TNS/Nipo.

Op www.sterilisatietest.nl kunnen bezoekers terecht voor informatie en een zelftest. Uit de eerste resultaten blijkt dat veel bezoekers uiteindelijk de voorkeur geven aan een even effectief maar minder definitief alternatief.

SPIJT
Sterilisatie van de man werd in de jaren tachtig heel populair. Vrouwen hadden geen zin meer jarenlang de pil te slikken en de oplossing leek eenvoudig en efficiënt. Een sterilisatie van de man is inderdaad een kortdurende maar definitieve ingreep. Toch krijgt 2 tot 6% van de mannen spijt(1). Dat aantal spijtoptanten groeit onder invloed van het groeiende aantal echtscheidingen en tweede huwelijken. Een hersteloperatie is echter niet zonder risico's en mislukt in 25- 50% van de gevallen (1). Ongeveer 5% van de mannen die zich laat steriliseren heeft na de ingreep bovendien kans op chronische pijn in de balzak (1).

45 EN TOCH WEER DE PIL
Ook voor vrouwen blijkt sterilisatie van de man (of vrouw) vaak in tweede instantie een minder logische keuze: Rond hun 45e krijgt 20-40% van de vrouwen last van onregelmatig of overmatig bloedverlies. Veel vrouwen ervaren dit als zeer vervelend en raadplegen dan ook hun huisarts. In veel gevallen zal hij of zij dan alsnog een anticonceptiepil of hormoonspiraal voorschrijven.

STERILISATIETEST
Om een goede beslissing te nemen is op internet sinds kort een zelftest beschikbaar: www.sterilisatietest.nl . De eerste 2000 bezoekers hebben de zelftest inmiddels gedaan: slechts 19% van de bezoekers blijft bij de keuze sterilisatie. De grootste groep, 38% van de bezoekers, kiest uiteindelijk als alternatieve methode de populaire hormoonspiraal Mirena. Mirena wordt daarmee beschouwd als het beste alternatief voor sterilisatie, met voordelen als 'betrouwbaarheid en veiligheid', 'niet meer dagelijks aan anticonceptie hoeven denken', 'minder hormonen'en 'minder bloedverlies'. Maar zonder dat de ingreep definitief is.

Voor meer informatie over sterilisatie:
www.uro.nl/folders/vas.htm
www.sterilisatietest.nl
www.hormoonspiraal.nl


1) patiëntenfolder vakgroep UNL (www.uro.nl)

Voor meer informatie, fotomateriaal of interviewverzoeken, kunt u contact opnemen met: JWM van der Meer tel: 035 542 07 50 of 06 422 45 994

ACHTERGRONDINFORMATIE STERILISATIE
Iedereen die zeker weet dat hij of zij geen kinderen (meer) wil, heeft de mogelijkheid zich te laten steriliseren. In het algemeen besluiten stellen samen tot sterilisatie. De ingreep is bij de man eenvoudiger dan bij de vrouw en er zijn minder risico's aan verbonden. Als er nog twijfel is, wordt sterilisatie altijd afgeraden. Een hersteloperatie is geen eenvoudige ingreep, en is lang niet altijd succesvol.

HERSTELOPERATIE
Spijtoptanten na sterilisatie komen het meest voor onder mannen of vrouwen die een nieuwe relatie krijgen waarin de kinderwens toch of weer komt. Daarnaast gebeurt het een enkele keer na verlies van een kind. In dat geval kan gekozen worden voor een hersteloperatie.

VROUW
Sterilisatie bij de vrouw gebeurt tegenwoordig meestal door middel van een klemmetje of ringetje om de eileider. Een hersteloperatie is dan in 70% van de gevallen succesvol. Na sterilisatie door het dichtschroeien of doorsnijden van de eileiders, is het moeilijker om de sterilisatie ongedaan te maken. Het succes van een hersteloperatie hangt dan af van de mate waarin de eileiders door de operatie beschadigd zijn.

MAN
Bij de man heeft een hersteloperatie vijftig tot zestig procent kans van slagen. Daarmee wordt bedoeld dat het in die gevallen lukt om de zaadleiders weer toegankelijk te maken. Dat wil nog niet zeggen dat de man ook weer vruchtbaar is, want soms worden inmiddels antistoffen tegen de eigen zaadcellen gemaakt.