Gemeente Deventer

Week 19, 9 mei 2006

bewoners en professionals positief over wijkaanpak

De Wijkaanpak mag zich verheugen in een hoge waardering van de betrokken bewoners, de professionals en van de Deventenaren die niet zelf bij de Wijkaanpak betrokken zijn. Van de betrokken bewoners is 81 % redelijk tot sterk positief, van de professionals is 75 % tevreden en van alle Deventenaren heeft 65 % een positief beeld van de Wijkaanpak. De Deventenaren geven de Wijkaanpak een 6,8, het hoogste cijfer dat men gegeven heeft voor de verschillende diensten van de gemeente, zo blijkt uit recente onderzoeken.

Evenals in 2003 is een onderzoek gehouden onder bewoners die betrokken zijn bij de Wijkaanpak. Deze keer is ook onderzocht hoe mensen die beroepsmatig betrokken zijn, denken over de Wijkaanpak. Op verzoek van de gemeenteraad is apart onderzocht hoe bewoners die niet betrokken zijn bij de Wijkaanpak over de Wijkaanpak denken. In het Imago-onderzoek hebben de Deventenaren zich uitgesproken over het beeld en de waardering van de verschillende diensten van de gemeente, waaronder de Wijkaanpak.

Sociale invalshoek

Naast de waardering van de Wijkaanpak is onder andere gevraagd naar het bereiken van resultaten. Als mensen in de Wijkaanpak actief zijn geworden vanwege een bepaald probleem, is dat volgens henzelf meestal opgelost, of er wordt aan gewerkt (86%). Bijna de helft van de betrokken bewoners vinden dat redelijke of voldoende resultaten worden bereikt bij de themaâs verkeersveiligheid, speelvoorzieningen, signaleren van leefbaarheidproblemen, groenvoorzieningen en het mogelijk maken van ontmoetingsactiviteiten. Als het gaat om hondenpoep, zwerfvuil, jongeren en zorgen dat mensen zich verantwoordelijk voelen vindt een derde dat er niet voldoende is bereikt. De beoordeling van de resultaten is vergelijkbaar met de vorige meting, maar er is een duidelijke behoefte bij de bewoners de Wijkaanpak meer te richten op de sociale invalshoek.

Wijkindeling

Gevraagd naar de wijkindeling zegt

* 37 % van de betrokken bewoners dat de wijk waarin hij of zij woont te grootschalig is;

* 27 % vindt dat niet en

* 36 % is neutraal.

Een overgrote meerderheid

* (79%) vindt dat ook in kleinere wijken voldoende ondersteuning moet zijn.

* Bijna tweederde (64%) vindt dat de wijken niet kleiner hoeven, maar dat bijeenkomsten wel op buurtniveau moeten plaatsvinden.

Van alle Deventenaren geeft

* 55 % aan tevreden te zijn met de wijkindeling;
* 42 % heeft hierover geen mening en drie procent zegt hier niet tevreden over te zijn.

Uit deze cijfers blijkt dat er geen duidelijke steun is voor het verkleinen van de wijken. Als de wijken wel worden verkleind mag dit niet ten koste gaan van de ondersteuning. Er is wel overtuigende steun voor meer bijeenkomsten op buurtniveau.

Conclusie is dat de Wijkaanpak meer buurt- en dorpsgericht moet gaan werken. Het college stelt voor het aantal bijeenkomsten op wijkniveau (wijkteam, dorpenplatform) te verminderen ten gunste van bijeenkomsten op buurt- en dorpsniveau. De werkwijze van de Wijkaanpak moet hierop aangepast worden.

Publicatiedatum: 10-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 10 mei 2006