Gemeente Deventer

Week 19, 10 mei 2006

Er kan volop gefietst worden langs het Overijssel Kanaal

De facelift van het recreatieve fietspad langs het Overijssels Kanaal tussen Deventer en Raalte is eind vorig jaar voltooid. Het ruim 16 kilometer lange fietspad is op een aantal plekken verbreed en gereconsfalseerd. Ook is er over een lengte van ca. 3,5 kilometer een nieuw fietspad aangelegd langs het Overijssels Kanaal. Slechts 400 meter van de fietsroute langs het Overijssels Kanaal wordt nog gedeeld door fietsers en autoâs. Hierdoor is een schitterend fietspad gerealiseerd, dat voldoet aan de kwaliteitseisen van deze tijd, in een landschappelijk fraaie omgeving met een rijke historie. De planvorming en de uitvoering van dit project zijn uitgevoerd in opdracht van de Recreatiegemeenschap Salland.

Feestelijke ingebruikneming en een uitnodigende brochure

Op vrijdagmiddag 2 juni a.s. zal het fietspad officieel in gebruik genomen worden door mevrouw C. Abbenhues, lid van de Gedeputeerde Staten van Overijssel. Ter gelegenheid van de realisatie van het nieuwe fietspad geeft de Recreatiegemeenschap Salland in samenwerking met het Sallands Bureau voor Toerisme een informatieve brochure uit. Deze brochure zal in de week vóór Hemelvaart bij alle inwoners van de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte huis aan huis bezorgd worden.

In de brochure wordt de historie van het ontstaan, het gebruik en de onafwendbare sluiting van het Overijssels Kanaal voor de beroepsscheepvaart uitgebreid beschreven. Ook het verhaal over de herkomst van de vele bruggen over het kanaal is verrassend. De diverse landschapstypen van enken, oude heideontginningen, stuifzandruggen, jonge kampontginningen en de broek- en marslanden komen uitgebreid aan bod.

Daarnaast is er langs het kanaal een eigen specifieke flora en fauna. Vrijwel over de gehele lengte van het kanaal zijn er aan weerszijden smalle rietzomen. Ruim 40 plantensoorten groeien langs het kanaal. De houtwallen zijn belangrijke broed- en voedselbiothopen voor vele soorten vogels.

Langs en rondom het kanaal worden vele recreatiemogelijkheden geboden. Natuurlijk in Deventer en Raalte, de begin- en eindpunten van dit gedeelte van het Overijssels Kanaal. Deventer, de Gastvrije Hanzestad met vele musea, historische panden, leuke winkeltjes en vele evenementen, en de prachtige centrumgemeente Raalte, met een bijzonder gezellige winkelkern en jaarlijks vele grote en kleine festiviteiten, nodigen uit voor een bezoek.

Maar daar tussen in zijn er ook volop mogelijkheden voor (vlieg)vissen, kanotochten, fietsen, mountainbiken, wandelen en Nordic Walking in dit prachtige gebied langs het Overijssels kanaal. Een bezoekje aan de vele mooie dorpen, zoals Lettele, Heeten, of Wesepe of het wandelen van een kuierroute over het Sallandse platteland zijn verrassende tips, die te vinden zijn in de brochure. Is de totale lengte van 16 kilometer van de kuierroute teveel, dan kunnen er uitstekend kleinere tochten gemaakt worden.

Voor een juiste oriëntatie bevat de brochure een gedetailleerde kaart van het gebied. Het geheel met de vele prachtige fotoâs nodigen uit om het gebied te gaan ontdekken!

Het aanleggen van het nieuwe fietspad en de uitgifte van de brochure is mogelijk gemaakt met financiële steun van de Europese Unie, de provincie Overijssel en de gemeenten Deventer en Raalte.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer L. de Lange, secretaris van de Recreatiegemeenschap Salland, telefoonnummer 0570 - 693616

Publicatiedatum: 10-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 10 mei 2006