Gemeente Deventer

Week 19, 9 mei 2006

Wijkwinkel keizerslanden wordt ook zorgloket

Inwoners van Deventer kunnen vanaf begin 2007 in de Wijkwinkel Keizerslanden terecht voor de aanvraag van een rolstoel, thuiszorg of andere voorzieningen in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook voor het aanvragen van verpleging en verzorging kunnen zij daar straks terecht. Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag groen licht gegeven voor de voorbereidingen van een breed en onafhankelijk zorgloket in de wijkwinkel aan de Van Hetenstraat.

Door de bundeling van dit loket met alles wat al rond wonen, zorg en welzijn in de wijkwinkel aanwezig is, verwacht de gemeente de bewoners nog beter te kunnen bedienen. De voorlopige werktitel van dit nieuwe zorgloket is MO-ket, één loket voor Maatschappelijke Ondersteuning.

De Tweede Kamer heeft onlangs besloten de Wet Voorzieningen Gehandicapten, onderdelen van de AWBZ (zoals de thuiszorg) en allerlei andere wetgeving rond zorg en welzijn te bundelen in een nieuwe wet: de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

De gemeenten worden vanaf 1 januari 2007 verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. In Deventer wordt al enige tijd samen met inwoners, cliëntenorganisaties en zorg- en welzijnsinstellingen gesproken over de gevolgen hiervan. In februari heeft de gemeenteraad de gemeentelijke visie op de WMO vastgesteld.

Tegelijkertijd is in samenspraak met de instellingen en zorgverzekeraar Salland een gemeenschappelijk visie op wonen, zorg en welzijn opgesteld. In beide documenten speelt het realiseren van een breed en onafhankelijk zorgloket door de gemeente een belangrijke rol. Met het besluit tot het ontwikkelen van het zorgloket geeft de gemeente hier nu invulling aan.

Intensievere samenwerking

In het zorgloket zal de gemeente nauw samenwerken met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), gevestigd aan de Zwolseweg. Aanvragen voor de WVG zoals een rolstoel, een woningaanpassing of gehandicaptenvervoer worden nu door het CIZ ontvangen en beoordeeld. In de nieuwe situatie kunnen aanvragen in behandeling worden genomen in het zorgloket in de wijkwinkel.

In het samenwerkingsverband van de wijkwinkel werkt de gemeente samen met dertien instellingen zoals Carinova (onder andere thuiszorg), SOD (ouderenwerk) en de woningcorporaties. De gemeente wil in het zorgloket de samenwerking intensiveren.

Eind 2006 wordt bepaald waar, behalve in Keizerslanden, in andere wijken en dorpen van Deventer (fysieke en financiële) ruimte is om een wijkwinkel/zorgloket te realiseren. In elk geval kunnen mensen ook op een nader te bepalen punt bij de gemeente zelf een aanvraag indienen. In de loop van 2006 wordt nog veel en vaak gecommuniceerd over de veranderingen die de invoering van de WMO per 1 januari teweeg zal brengen.

Publicatiedatum: 10-5-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging woensdag 10 mei 2006