Ingezonden persbericht


-persbericht-

Volgens gegevens van Cátenon Worldwide Executive Search, is de Europese talentenmarkt aan het samensmelten

Eén op de drie werving- en selectieopdrachten vereist een internationale zoektocht

Madrid, 10 mei 2006
Eén op de drie werving- en selectieopdrachten vereist op dit moment een zoektocht in meerdere landen tegelijk. Dit blijkt uit de gegevens van Cátenon Worldwide Executive Search, een internationaal werving- en selectiebureau. Dertig procent van de functies waar het bedrijf in de afgelopen maanden wereldwijd kandidaten voor zocht, kon pas na volle tevredenheid worden ingevuld, als in minstens vier landen tegelijkertijd naar geschikte kandidaten werd gezocht. Twee jaar geleden kon 95% van de functies nog ingevuld worden door slechts in één land naar kandidaten te zoeken.

Paul van Maarschalkerwaart, directeur van Cátenon in Nederland, ziet deze trend vooral als het gevolg van globalisering. "Binnen Europa is de arbeidsmobiliteit door de globalisering enorm toegenomen. Technologie is niet langer het belangrijkste kapitaal, nu ICT wereldwijd tot alle bedrijven is doorgedrongen. Werknemers zijn in toenemende mate de onderscheidende factor van een bedrijf. Daarom vragen bedrijven ons om alleen de beste professional voor hun vacatures te zoeken. Het maakt hen niet uit waar die persoon vandaan komt, omdat ze zich realiseren dat menselijk kapitaal hun enige concurrentiewapen is".

Guido Bormann, Cátenonconsultant in Duitsland, beaamt dit: "Bedrijven worden steeds agressiever in de jacht op de beste en slimste medewerker. Ze zijn bereid meer te betalen voor de beste mensen, omdat investeren in mensen loont". "Nu het management van bedrijven steeds vaker uit mensen uit verschillende landen bestaat, is het logisch dat ook de rest van het team steeds internationaler wordt, vult James Hameson, international consultant (UK), hem aan. Terwijl het vroeger ongebruikelijk was om een professional uit een ander land aan het roer van een Brits bedrijf te zien, is dat tegenwoordig heel gewoon. Bedrijven gaan zelfs zo ver dat ze hun werknemers laten rouleren in verschillende vestigingen."

In tegenstelling tot de bekende slogan, is Spanje niet anders, concludeert Casilda Guelbenzu, Spaans consultant voor Cátenon. Hoewel van alle Europese professionals de Spanjaarden nog steeds het minst hun land verlaten om elders te werken, is de arbeidsmarkt de afgelopen tijd drastisch gewijzigd. Volgens Guelbenzu's is de internationale trend ook in Spanje zichtbaar: "Spanjaarden hebben aantrekkelijke hogere managementfuncties binnen de Europese Unie en Spaanse bedrijven huren regelmatig buitenlandse professionals in voor het middel en hoger management".

Deze trend zorgt ervoor dat Cátenon mensen zoekt met een open, multiculturele mindset, die in staat zijn zich aan te passen aan een leven buiten hun thuisland. Volgens Sylvain Boy, Operations Manager voor Cátenon in Frankrijk, "zoekt Cátenon kandidaten die minstens twee, maar liefst zelfs drie talen spreken, omdat bedrijven graag de mogelijkheid open houden om hun werknemers in een ander land een afdeling of vestiging te laten managen.

Daarnaast komt het in bedrijven steeds vaker voor dat er centrale interne afdelingen worden ingericht om een deelgebied - zoals marketing of financiën- wereldwijd te coördineren."

Over Cátenon
Cátenon Worldwide Executive Search is een internationaal werving- en selectiebureau voor hogere en managementfuncties. Het bureau maakt gebruik van het innovatieve Cátenon Recruitment System, dat solliciteren op afstand mogelijk maakt. De opdrachtgever ontvangt van de geselecteerde kandidaten een multimediaal profiel. Dit profiel bestaat uit een grafisch weergegeven persoonlijkheidstest en een gefilmd interview waarin de kandidaat vakinhoudelijke vragen beantwoordt. Voor het werving- en selectietraject maakt Cátenon gebruik van een wereldwijde database. Het proces wordt inzichtelijk gemaakt met behulp van een zelf ontwikkeld procesmanagementsysteem. Cátenon heeft vestigingen in Amsterdam, Madrid en Barcelona. Meer informatie over Cátenon vindt u op www.catenon.com



Ingezonden persbericht