Gemeente Gouda


persbericht: afval op straat is een dure zaak (10/5/2006)

Lege blikjes, kauwgom en sigarettenpeuken op straat, afval in sloten en plastic zakken in de berm langs de weg. Zwerfvuil is een grote ergernis voor veel Goudse inwoners. Maar ook het te vroeg aanbieden van huisafval of het te laat binnenhalen van de afvalbak veroorzaakt overlast. Stadstoezicht en de politie handhaven de komende week extra streng op de regels die gelden voor afval. De actie hoort bij de campagne aanpak asociaal gedrag die in april is gestart. Vanaf 10 mei controleren buitengewoon opsporingsambtenaren van Stadstoezicht en politieagenten extra streng op de regels die gelden voor afval. De controles vinden plaats in alle wijken van Gouda, waarbij de binnenstad extra aandacht krijgt. Schone en opgeruimde straten dragen bij aan een leefbare woonomgeving.

gele kaart
Inwoners die huisafval te vroeg buitenzetten of de afvalbak te laat binnenhalen, kunnen rekenen op een gele waarschuwingskaart onder het handvat van de afvalbak of een bekeuring in de brievenbus. Beide overtredingen kunnen leiden tot een boete van 50 euro.

jeugdavondvierdaagse
Ook de jeugd wordt geattendeerd op de afvalactie en wel tijdens de Jeugdavondvierdaagse. Deze loopt van dinsdag 16 mei tot en met vrijdag 19 mei. Langs de route komen spandoeken te hangen die wandelaars erop attenderen dat het gooien van afval op straat geld kan kosten. Zo staat op het weggooien van een leeg blikje cola 75 euro boete.

campagne
April en mei 2006 zijn de actiemaanden van de campagne aanpak asociaal gedrag. De eerste actie was gericht tegen fietsen op de Kleiweg. Daarna stonden veilig uitgaan en fout parkeren centraal. Eind mei start de laatste actie. Deze actie staat in het teken van hondenpoep. Stadstoezicht en de politie controleren dan extra op naleving van de regels waaraan hondenbezitters zich moeten houden.