Gemeente Roermond

Archeologisch onderzoek levert nieuwe gegevens op

Archeologisch onderzoek bij de Steenen Trappen levert gegevens op waarmee het beeld van de geschiedenis van Roermond verder wordt aangevuld. ADC Archeoprojecten voert ter plaatse het onderzoek uit.

In verband met het nieuw te realiseren woningbouwproject achter de Steenen Trappen laat Muermans Projectontwikkeling & Management bv de locatie onderzoeken. Doel van het onderzoek is het in beeld brengen van de bewonings- en bebouwingsgeschiedenis op deze locatie.

Veel gegevens over de geschiedenis van de stad gingen verloren tijdens stadsbranden. In 1213 werd Roermond voor de eerste keer verwoest toen koning Otto IV de stad in brand stak. In 1554 en in 1665 volgenden nog enkele grote stadsbranden waarbij ook een gedeelte van het stadsarchief verloren ging. Hierdoor is de bewonings- en bebouwingsgeschiedenis van Roermond niet helemaal duidelijk. Tot nu toe gingen archeologen er vanuit dat de 12e eeuwse nederzetting, met Buitenop als handelsplaats, klein was en dat het onderzoeksgebied pas in de 13e eeuw werd bebouwd. Maar bij eerder archeologisch onderzoek zijn hier behalve sporen van bewoning uit de 15e en de 18e eeuw, ook sporen uit de 12e en 13e eeuw waargenomen.

In het verleden bleven mensen op één plek wonen en werden bewoningslagen steeds opgehoogd. De archeologische resten liggen tot op enkele meters diep, waarvan de oudste laag dus onderop ligt. De verschillende lagen worden gedateerd met behulp van de erin gevonden aardewerkscherven en voorwerpen van metaal of ander materiaal. Deze vondsten vertellen ons veel over het dagelijks leven in de stad. De archeologen verwachten resten aan te treffen van bebouwing zoals paalsporen, muurwerk, afvalkuilen, waterputten en beerputten.

Gedurende het archeologisch veldwerk is in de stadsbibliotheek een kleine tentoonstelling ingericht. De archeologie van de Roermondse binnenstad en in het bijzonder de opgraving achter de Steenen Trappen staan daarin centraal.
Publicatiedatum: 10.05.2006 Bijgewerkt: 10.05.2006