Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Lightning Chess viert vijfjarig bestaan met toppers en nevenactiviteiten

Twee minuten bedenktijd, dat is toch geen schaken meer! Vijf jaar na de eerste editie van het CBP Lightning Chess Tournament krijgt de organisatie van het toernooi nog steeds met dit soort opmerkingen te maken. Misschien is het wel waar, maar de deelnemers aan het toernooi denken er anders over. Vanaf het begin is het een groot succes geweest waar vele schakers op af komen. Twee minuten bedenktijd per persoon per partij en 45 ronden op één dag is iets waar de deelnemers aan het Open NK Lightning Chess op kicken. Er is geen schaakvorm te bedenken waar inzicht, uithoudingsvermogen en vooral snelheid zo op de proef worden gesteld als in lightning chess.

Manuel Bosboom is de titelverdediger in het toernooi. Wie hem voor het eerst in actie ziet in deze discipline zal onder de indruk zijn van zijn enorm snelle handbewegingen. Zijn creativiteit doet daar echter niet voor onder. In partijen met een normaal speeltempo wil hij nog wel eens te ver gaan. Met lightning chess kan hij echter van iedereen winnen. Toen hij ooit tijdens een snelschaaktoernooi met vijf minuten bedenktijd de toenmalig wereldkampioen Gary Kasparov versloeg, was dat voor de kenners geen verassing. Ook dit jaar is hij een van de favorieten bij het Open NK Lightning Chess.

Bosboom zal veel concurrentie ondervinden van de grootmeesters Daniel Fridman en Petar Popovic. Beiden zijn erkende snelschaakspecialisten en er wordt verwacht dat zij het hem uitermate lastig zullen maken. Daarnaast kent het toernooi op dit moment zeven meesters onder de deelnemers, onder wie de lokale Apeldoornse favoriet Merijn van Delft. Naast de vele toppers hebben zich reeds 180 schakers aangemeld voor het toernooi. Inschrijven is nog mogelijk tot en met 12 mei op info@lightningchess.nl.

Het Apeldoorne puibliek kan beelden van het toernooi bekijken in het stadhuis, waar wordt gespeeld, maar ook in winkelcentrum De Oranjerie waar het toernooi op een videoscherm wordt gevolgd. Hans Böhm zal het toernooi daar van commentaar voorzien en geeft ook een simultaan aan het winkelende publiek. Ook schaakvereniging De Schaakmaat presenteert zich tijdens de schaakhappening.

Alle overige informatie over het toernooi is te vinden op http://www.lightningchess.nl.

---

Pastores spelen tijdens NK in Hilversum om de titel

Op maandag 19 juni zal in Studio 22 van het Mediapark in Hilversum het 4e Open Nederlands Schaakkampioenschap voor pastores plaatsvinden. De wedstrijd is onderdeel van het Nederlands Kampioenschap, dat op dezelfde locatie plaatsvindt.

Het kampioenschap voor pastores staat open voor pastores uit gemeenten en parochies, maar ook uit het categoriale pastoraat van verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Ook theologen die elders werkzaam zijn en theologiestudenten kunnen zich inschrijven, zowel uit Nederland als daarbuiten. De eerdere kampioenschappen trokken twintig tot achtentwintig deelnemers. De organisatoren hopen dat de meer centrale ligging van Hilversum ten opzichte van Leeuwarden, waar de vorige toernooien werden gehouden, een positieve invloed op het aantal deelnemers zal hebben.

Het toernooi wordt gespeeld van 11.00 uur tot ongeveer 18.00 uur. Er zijn zeven ronden Zwitsers met telkens 20 minuten per speler. Jan Seeleman is de titelverdediger en zal proberen het toernooi voor de derde maal op zijn naam te schrijven. Daarmee zou de kerkboek.nl-wisselprijs definitief in zijn bezit komen. Nadere informatie bij Leen van den Herik, NK schaken voor Pastores, Kwakernaat 10, 4205 PK Gorinchem. tel. 0183-628188. De deelname is gratis.

---