Gemeente Breda

Gemeente en bewoners Heilig Hartkerk sluiten overeenkomst

De gemeente Breda en de bewoners van de Heilig Hartkerk hebben een vaststellingsovereenkomst gesloten waarmee zij hun onderlinge geschillen, die ontstaan zijn bij de brandveiligheidsactie van 21 december 2005, beeïndigen. Op deze manier kan alle energie weer gericht worden op herstel en behoud van de Heilig Hartkerk.

Belangrijk onderdeel van de overeenkomst is dat de gemeente een bedrag van EUR 15.000,- beschikbaar stelt aan de bewoners. Daarmee zien de bewoners af van alle vorderingen naar aanleiding van de brandveiligheidsactie bij de kerk op 21 december 2005.

De gemeente constateerde vorig jaar dat het gebruik van de kerk heeft geleid tot een brandonveilige situatie. Om hier een einde aan te maken was het noodzakelijk een grote hoeveelheid materiaal uit de kerk te verwijderen. Hoewel de bewoners de brandonveilige situatie en de noodzaak van de actie erkenden, waren zij het niet eens met de wijze waarop dit is gebeurd. Ook vinden zij dat er onnodig veel materialen en voorwerpen zijn verwijderd en/of beschadigd. Zij hebben daardoor schade geleden, waarvoor zij de gemeente aansprakelijk stelden.

Monumentenstatus
De kerk is door het rijk aangewezen als beschermd monument. Om dit monument te behouden, heeft tussen de betrokken partijen overleg plaatsgevonden. Inmiddels is de eigenaar van de kerk in gesprek voor een alternatief gebruik van het pand. De huidige gebruikers van de kerk stellen zich daarbij constructief op en zetten hun gebruik van de kerk als verblijf- en werkplaats niet zondermeer voorop. Naar verwachting kan binnen enkele maanden duidelijkheid worden gegeven over de toekomst van de Heilig Hartkerk.

Breda, 10 mei 2006