Ernst and young

Ernst & Young:
Mogelijkheden te gelde maken voor durfkapitaal wereldwijd gestegen

Amsterdam, 10 mei 2006 - Een aanzienlijke toename van de uitstapmogelijkheden bij bedrijven die gefinancierd worden door venture capital luidt een nieuwe fase in van de wereldwijde venture capital sector. Een en ander blijkt uit Transition, een nieuwe wereldwijde studie naar de sector van Ernst & Young. Exits van door venture capital gesteunde bedrijven namen in 2005 toe, zowel in aantal als in waarde. In de Verenigde Staten namen de M&A valuations duidelijk toe, terwijl we in Europa een toename van het aantal IPO.s zagen. Deze trend zet zich volgens het rapport van Ernst & Young door in 2006 en 2007.

De wereldwijde consumentenmarkt, de toegenomen internationale concurrentie, investeringsmogelijkheden in de opkomende markten, een voortschrijdende technologische ontwikkeling en de hogere kosten om in de volwassen markten een nieuw bedrijf op te bouwen, stimuleren de globalisering van zowel de venture funds als hun portfolio. .Perspectief op winstgevende uitstapmogelijkheden is erg belangrijk voor mensen die in durfkapitaal willen investeren. Nu wereldwijd die kansen om uit te stappen groeien, moedigt dat wellicht anderen aan om extra te investeren in risicovolle ondernemingen., aldus Geert-Jan van Logtestijn, partner bij Ernst & Young.

Hoogtepunten uit het rapport:

- Wereldwijd halen de investeringen in durfkapitaal een niveau van 31,3 miljard dollar. De Verenigde Staten, Canada, Europa en Israël nemen daarvan 93 procent voor hun rekening, terwijl de rest afkomstig is uit China en India.
- VC.s in de Verenigde Staten haalden 41 miljard op in nieuwe fondsen in de afgelopen twee jaar. Europa sloot 2005 af op een bedrag van 3,7 miljard euro, hetgeen het dubbele is van het resultaat over 2004.

- Exits bij door venture capital ondersteunde bedrijven namen zowel in aantal als in waarde toe. Hiermee wordt de basis gelegd voor verdere groei in 2006:
- In de Verenigde Staten werden 356 bedrijven geacquireerd voor een totaal bedrag van 27,3 miljard dollar, een stijging van 17 procent.

- In Europa brachten 60 IPO.s 2 miljard euro op, een toename van 71 procent wat betreft het aantal transacties en een toename van 185 procent wat betreft het opgehaalde kapitaal.

- Beleggingsfondsen zijn in toenemende mate bezig om durfkapitalisten uit te kopen. Zo creëren zij uitstapmogelijkheden voor investeerders in durfkapitaal. Een trend die naar alle waarschijnlijkheid doorzet.

- Investeringsbanken en investeerders in durfkapitaal denken dat het moeten voldoen aan alle Sarbanes-Oxley vereisten én de steeds hogere drempel om een NASDAQ notering te krijgen, het voor bedrijven die door durfkapitaal worden ondersteund aanlokkelijk maakt om uit te wijken naar andere beurzen zoals Hong Kong, Tokyo en AIM. Vooral AIM wordt in toenemende mate een beurs voor dit soort bedrijven.
- De voorziene shake-out van bedrijven die in durfkapitaal investeren is aan de gang. Tussen 2000 en 2006 nam het aantal bedrijven dat investeerde in de Verenigde Staten af met 49 procent. In dezelfde periode daalde dat aantal in Europa met 52 procent.
- De biopharmaceuticals en software bedrijven blijven de markt voor durfkapitaal domineren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Karel Zwaan
Woordvoerder Ernst & Young

010 406 53 64