Unicef



Angola: ruim 1100 doden door cholera 10 mei 2006, Luanda - In Angola heerst een cholera-epidemie die veel levens heeft gekost. Tot nu toe zijn ruim 1100 mensen aan de gevolgen van deze ziekte overleden.

Elke dag komen er nieuwe ziektegevallen bij. Doordat het in Angola flink regent, ontstaan er waterpoelen waarin de cholerabacterie goed gedijt. Deze bacterie, die een infectieziekte veroorzaakt waardoor de patiënt ernstige diarree krijgt en gaat braken, wordt overgebracht door besmet water.

Uitdroging
Vooral kinderen en ouderen hebben grote kans om aan de gevolgen van cholera te overlijden. Zieken moeten behandeld worden met ORS ('oral rehydration salts') om uitdroging tegen te gaan. Ook is het belangrijk dat er voldoende schoon drinkwater voorhanden is en dat de bevolking let op een goede hygiëne.

Unicef, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), het Angolese ministerie van gezondheidszorg en andere hulporganisaties spannen zich in om de cholera-epidemie te bedwingen. Er zijn behandelcentra ingericht en er wordt gezorgd voor ORS, schoon drinkwater, waterzuiveringsmiddelen en voorlichting over een goede hygiëne.