FNV

Pak wanbetalers positiever aan

Mensen met schulden worden nog te vaak in de steek gelaten. Met individueel maatwerk kan veel ellende worden voorkomen, zegt FNV vice-voorzitter Ton Heerts in FNV e-Magazine.

De intentieverklaring die de branchevereniging voor energiebedrijven, een vereniging van woningcorporaties en de Nederlandse Vereniging van Banken hebben getekend om wanbetalers te laten registreren bij het Bureau Krediet Registratie is weinig constructief, vindt de FNV.

"Het opjaaggevoel blijft overheersen", zegt FNV's vicevoorzitter Ton Heerts. De organisaties hopen op deze manier wanbetalers beter te kunnen aanpakken. Heerts heeft daar grote twijfels bij.

Niet afsluiten

Heerts: "Achter wanbetalen schuilt vaak een hoop ellende. Zolang niet iedereen die recht heeft op een toeslag ook daadwerkelijk die toeslag krijgt, blijft dit een wrang verhaal. Die groepen moeten we massaal helpen. Afsluiten van energie is één, maar afsluiten van de samenleving is een ander verhaal."

Beter is langs de positieve kant de problemen aan te pakken, vindt de FNV. "Dat werkt beter dan straffen. Schuldproblematiek vergt een andere aanpak." Uit een uitgelekt rapport van de werkgroep Schuldhulpverlening van de Rotterdamse woningcorporaties en de gemeente Rotterdam blijkt dat huurders met een fikse huurschuld niet automatisch geholpen worden met een schuldhulpregeling.

Heerts: "Ik zie een grotere rol voor gemeenten en de belastingdienst. Tienduizenden mensen laten geld liggen. Laat energiebedrijven en woningcorporaties meedenken. Heeft iemand voldoende toeslag? Wat zit er voor verhaal achter? Zit iemand in een te dure huurwoning? Dat is opbouwender dan meteen een deurwaarder te sturen. Individueel maatwerk moet voorop staan."
Lees het complete FNV e-Magazine van 10 mei 2006.htm