FNV

FNV Jong bezoekt kinderarbeidproject in Marokko

De situatie van werkende kinderen in Marokko is schrijnend. Toch is de toestand niet helemaal uitzichtloos, vertelt Judith Ploegman van FNV Jong in FNV e-Magazine van 10 mei 2006 (foto Chris de Bode).

"Kinderen in Marokko zijn inwisselbaar, radertjes in een economische machine. Als er eentje uitvalt, zet je een nieuwe in", zegt Judith Ploegman, voorzitter van FNV Jong. Van 3 tot 7 mei was ze in Fez in Marokko om projecten in het kader van de campagne Stop Kinderarbeid te bezoeken.

"Toch is het vaak geen onwil als Marokkanen niets tegen kinderarbeid doen. Ze geloven niet dat het anders kan. Maar kinderen onderwijs geven is de enige manier om Marokko te ontwikkelen."

Schrijnend

Ploegman heeft schrijnende dingen gezien. "Ik heb gepraat met Ousman. Toen hij twaalf was, kwam hij met zijn handen in een machine van de schoenenfabriek waar hij werkte. De enige volwassen collega was al naar huis. Ousman heeft met zijn bloedende handen een ziekenhuis moeten vinden aan de andere kant van de stad. Hij heeft nu geen handen meer."

Ander voorbeeld: "We hebben gepraat met kinderen van een jaar of elf, twaalf op een school. Die bleken allemaal dokter te willen worden. Het dramatische is: ze denken zelf dat het mogelijk is, maar het gaat gewoon niet gebeuren. Hun ouders kunnen een opleiding niet betalen."

Toch vindt Ploegman de situatie niet hopeloos. "De onderwijsprojecten trekken steeds meer kinderen en de uitstroom gaat omlaag. Onderwijzers weten ook steeds beter hoe ze ouders ervan moeten overtuigen hun kinderen niet van school te halen. Ook hebben vrouwen in Marokko veel meer rechten gekregen. Dat is belangrijk, want moeders willen heel graag dat hun kinderen naar school gaan."

* Lees het complete FNV e-Magazine