Politie Limburg-Zuid



Politie start aanpak verkeersproblemen in 30-kilometerzone's Project begint met waarschuwingsfase

Schimmert - Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Limburg-Zuid gaat de verkeersonveiligheid in de woonkern van Schimmert aanpakken. Vooral klachten van bewoners over het parkeergedrag en de snelheid van weggebruikers op de Hoofdstraat zijn aanleiding om op te treden. De aanwezigheid van een peuterspeelplaats en een basisschool in de directe omgeving aan de Sint Remigiusstraat spelen mee in de overweging van de politie om de aandacht op deze problemen te vestigen. De politie zal in eerste instantie waarschuwend te werk gaan door gele kaarten uit te delen. Na deze fase wordt tegen verkeersovertreders ook verbaliserend opgetreden.

Het Verkeershandhavingsteam (VHT) van de politie Limburg-Zuid is uitgebreid met enkele mensen voor de aanpak van de subjectieve verkeersonveiligheid. Het gaat daarbij om de gevoelens van verkeersonveiligheid die niet objectief aantoonbaar gemaakt kunnen worden aan de hand van bijvoorbeeld ongevallencijfers. Inmiddels is door het team Subjectieve Verkeersonveiligheid in week 16 een meting verricht naar de verkeersintensiteit in de Hoofdstraat. Cijfers geven aan dat daar die week ruim 32.500 voertuigen zijn gepasseerd. Hiervan reden 12.518 harder dan de aangegeven snelheid van 30 km/u. Volgens de meting bleken zelfs 117 bestuurders harder dan 50 km/u te rijden, met een hoogst gemeten snelheid van 70 km/u.

Verkeersonveilig
In de Hoofdstraat is door de gemeente een reconstructie aangebracht, met als doel de weg in te richten als 30 kilometerzone. De bewoners van deze straat hebben bij de gemeente en bij de politie herhaaldelijk geklaagd over het rijgedrag van weggebruikers. Ook blijkt parkeren in de Hoofdstraat regelmatig aanleiding tot klachten. In de omgeving van de basisschool aan de Sint Remigiusstraat is al jarenlang het haal- en brenggedrag van ouders het grote probleem.

Schoolroutes
Het is de taak van het Verkeershandhavingsteam om op te treden tegen de vijf overtredingen die zorgen voor de meeste slachtoffers in het verkeer. Deze zogenaamde 'HELM-Gras-feiten' zijn de speerpunten van de Verkeershandhavingsteams. Daarmee wordt bedoeld de controle op helm- en gordelplicht, rood licht-, alcohol- en snelheid. In de omgeving van de school ligt de Hoofdstraat; een 30-km. zone die als de hoofdweg van Schimmert fungeert. Daarom zal zeker ook gelet gaan worden op het verkeersgedrag op de schoolroutes. Met name besteden de agenten aandacht aan het dragen van de helm, de gordelplicht, en de snelheid.

Gele kaarten
De wijkagent van de basiseenheid Brunssum/Onderbanken/Nuth/Voerendaal heeft het signaal van de schoolleiding en omwonenden opgepikt en doorgegeven aan het Team Subjectieve Verkeersonveiligheid (TSV). Met dit team heeft de politie nu gelegenheid om dit probleem te gaan aanpakken. De medewerkers van het TSV komen in de week van 10 t/m 17 mei in de omgeving van de Hoofdstraat controleren. Ze delen waarschuwingen in de vorm van gele kaarten uit aan elke automobilist die de verkeersregels negeert. Na deze week gaat de controle door, met medewerking van een Bijzonder Opsporings Ambtenaar (BOA) van de gemeente. Dan wordt niet meer gewaarschuwd. Iedereen die zich dan nog niet aan de regels houdt, krijgt een proces-verbaal.

Einde mediabericht


---- --