Ingezonden persbericht


CNV Horeca heeft oplossing voor cao-conflict

Er moet een aparte, uitgebreide horeca-cao komen voor professionele werknemers in deze sector. Daarnaast moeten scholieren en studenten die tijdelijk een bijbaantje hebben in de horeca een eigen 'poencontract' krijgen.

Zo behartig je de belangen van twee aparte doelgroepen binnen de horecabranche. Volgens CNV-onderhandelaar Ingeborg Baltussen moet afgestapt worden van het idee dat alle 300.000 werknemers in de horeca onder één uniforme cao moeten vallen. Met dit voorstel wil de CNV Bedrijvenbond binnenkort een einde maken aan het slepend cao-conflict met de horecawerkgevers.

Het huidige akkoord, alleen onderschreven door de Unie MHP, is voor CNV en FNV onacceptabel. Zij voeren er al maanden actie tegen, onder meer omdat de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers die personeel voortijdig naar huis sturen, is geschrapt.

Baltussen wil de impasse doorbreken door een onderscheid te maken tussen beroepskrachten in de horeca - ongeveer 30 procent van het personeel - en vooral jongeren die bijbaantjes zoeken. "Jonge mensen zouden een poencontract moeten krijgen. Toegesneden op hun wens om in korte tijd een tijdelijk bijbaantje te hebben, puur voor het geld. Zonder allerlei rechten waar ze toch niet op zitten te wachten zoals zwangerschapsverlof of scholingsmogelijkheden.''

Maar voor de echte beroepskrachten wil CNV Horeca wel een uitgebreide cao. "Het gaat immers om een categorie mensen die van de horeca hun vak hebben gemaakt en die echt in de branche carrière willen maken. Deze groep mensen verkeert in een heel andere levensfase. En voor die mensen willen we sociaal innovatieve afspraken, die het mogelijk maken dat zij een levenlange carrière kunnen maken in de horeca.''

Baltussen heeft goede hoop dat de werkgevers in de horeca weer met de grote bonden om de tafel willen met dit voorstel.

Ingeborg Baltussen, onderhandelaar van CNV Horeca, zal deze voorstellen binnenkort aan de werkgevers voorleggen. Overigens is er inmiddels in de horeca wel een pensioenakkoord. Op dezelfde website vindt u daar meer informatie over. Voor vragen kunt u bellen met Ingeborg Baltussen: 06 - 252 68 772. Of ik kunt mij bellen op onderstaand telefoonnummer.

met vriendelijke groet,
Nancy Abelskamp

Nancy Abelskamp
woordvoerder/ persvoorlichter
CNV BedrijvenBond
Prins Bernhardweg 69
3991 DE Houten
030 - 6348 242
06 - 22 39 29 64

CNV BedrijvenBond, omdat het mensen raakt