Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|10 mei 2006   |
|Nummer        |
|112           |

Reactie college van GS op voorstellen minister BZK: Brabant heeft de goede maat

De provincie Noord-Brabant heeft zowel geografisch als bestuurlijk gezien, de goede maat. Brabant moet daarom ongedeeld blijven. Gemeentelijke herindeling is voor de provincie niet urgent en is alleen aan de orde als gemeenten zelf met initiatieven komen. Dat is de kern van de reactie van het college van Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant op de notitie 'Maatwerk in het middenbestuur' van minister Remkes (BZK). Op 15 mei spreken in het Brabantse provinciehuis op basis van deze notitie Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten met elkaar.

De minister vindt dat het takenpakket en de bestuurlijke inrichting van gemeenten en provincies in ons land niet overal gelijk hoeven te zijn. In de Randstad vindt hij bestuurlijke ingrepen noodzakelijk. In de rest van Nederland vormen de provincies in zijn ogen een adequaat middenbestuur en zijn minder ingrijpende aanpassingen nodig.
Voor de oplossing van de Randstadproblemen noemt hij meerdere varianten. Eén daarvan is het toevoegen van een deel van Brabant aan de zuidvleugel van de Randstad. Voor het college van GS is dit onbespreekbaar.
Gedeputeerde Peter van Vugt (bestuurlijke organisatie): "Brabant heeft de goede schaal, zo wordt ook door de minister zelf erkend. Elk deel van Brabant hoort bij Brabant en is daar een belangrijk onderdeel van. Brabant is goed aan de maat en opdelen als oplossing van Randstedelijke problemen is daarmee in strijd. Samenwerken over de grens is een prima zaak en gebeurt nu al volop, zoals bijvoorbeeld in de Rijn-Schelde Delta Samenwerkingsorganisatie en het overleg in het kader van het Ontwikkelingsperspectief Zuidwest Nederland."
Gemeentelijke herindeling is voor GS niet urgent. Gedeputeerde Van Vugt: "In Brabant is een grootschalige herindeling uitgevoerd. De minister constateert zelf in de notitie dat in Noord-Brabant de schaal van de gemeenten aan de maat is. Mochten er nieuwe initiatieven komen van de gemeenten zelf, dan zijn wij bereid daar aan mee te werken." Verder delen GS niet de opvatting van de minister dat er nu alternatieven bedacht moeten worden voor de WGRplus-regio's. Van Vugt: "In Brabant werken de gemeenten samen, niet omdat die te klein zijn, maar omdat ze zoals in de regio Eindhoven, het samen beter kunnen. De afgesproken evaluatie in de Tweede Kamer van de WGRplus-regio's is het juiste moment om die discussie eventueel te voeren."

De notitie 'Maatwerk in het middenbestuur' van BZK is een aftrap voor een discussie die input moet leveren voor een nog tijdens deze kabinetsperiode vast te stellen visie op de toekomst van het middenbestuur.