Gemeente Wassenaar

veiligheid tijdens het wk-voetbal

Wassenaar, 10-05-2006

cafés worden versierd, straten behangen met oranjevlaggetjes, en er zijn afspraken om gezellig met elkaar naar de wedstrijden te kijken in een café, kantine of thuis. Maar hoe zit het met de brandveiligheid? In de decembermaand is brandveiligheid in de horeca al aardig ingeburgerd, maar hoe staat het tijdens het WK-voetbal?

Versiering maakt feestelijk, maar het kan een extra risico inhouden als u brandbare materialen gebruikt. Het spreekt voor zich dat u als ondernemer op de eerste plaats verantwoordelijk bent voor de veiligheid van uw gasten. Niet brandveilige oranjeversieringen zijn licht ontvlambaar en/of geven druppelvorming bij verhitting. Daarom is het gebruik van dit soort versiering in ruimten waar (veel) publiek bijeen komt niet toegestaan. Om u hierbij te helpen geeft de brandweer u adviezen om versiering veilig toe te passen. De versiering is belangrijk voor de goede sfeer maar bepaalt ook of een brand snel om zich heen zal grijpen.

Een calamiteit is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar vooraf kunt u er wel voor zorgen dat een brand niet uit de hand loopt. Om de veiligheid van uw gasten tijdens het WK zoveel mogelijk te garanderen, is het nodig om uw pand te voorzien van een aantal brandpreventieve voorzieningen. Denk hierbij aan voldoende vluchtroutes, goed begaanbare nooduitgangen, noodverlichting en vluchtwegaanduidingen. Deze hebben als doel de personen die zich in het pand bevinden naar een veilige plaats te leiden.

Aanrijroutes hulpdiensten vrij houdenOok een punt van aandacht is de vrije doorgang die brandweervoertuigen, maar ook ambulance en politie moeten hebben tijdens het WK. Hiervoor is het van belang dat er bijvoorbeeld geen versieringen of andere obstakels boven de weg worden opgehangen, lager dan 4.20 meter. Bovendien moet erop worden gelet dat er geen auto's buiten de parkeervakken worden geplaatst. Dit geldt trouwens het hele jaar.

De aanvraag en vergunningIndien u van plan bent om in een bouwwerk, inrichting of openbare gebied een evenement teorganiseren dient u hiervoor in het bezit te zijn van een vergunning. Dit kan zijn een evementenvergunning en/of een (tijdelijke) gebruiksvergunning.

Bij de verlening van de evenementenvergunning zijn in hoofdzaak de volgende regelingen betrokken:

* Algemene Wet Bestuursrecht (Awb)

* Gemeentewet

* Algemene Plaatselijke Verordening Wassenaar (APV)
* Bouwverordening en Brandbeveiligingsverordening

Aangezien er verschillende soorten evenementen bestaan kunnen verschillende artikelen van de APV van toepassing zijn. Daarnaast dient een aanvraag voor een evenementenvergunning te worden getoetst aan andere wetten en uitvoeringsbesluiten. Dit zijn achtereenvolgens:

a. de openbare orde;

b. het voorkomen of beperken van overlast;

c. de verkeersveiligheid of de veiligheid van personen of goederen;

d. de zedelijkheid of gezondheid.Tijdelijke gebruiksvergunning

Een (tijdelijke) gebruiksvergunning wordt afgegeven op grond van de bouwverordening indien het evenement gehouden wordt in een bouwwerk óf op grond van de brandbeveiligingsverordening indien het evenement wordt gehouden in een inrichting (bijvoorbeeld een sportterrein of camping). Een tijdelijke gebruiksvergunningen dient te worden afgegeven als tijdens het evenement:

* 50 of meer personen aanwezig zullen zijn;
* 10 of meer kinderen of 10 geestelijk of lichamelijk gehandicapten aanwezig zullen zijn;

* Nachtverblijf wordt geboden aan 4 of meer personen;
* Indien er opslag is van brandgevaarlijke of bij brand gevaar opleverende stoffen, in meer dan huishoudelijke hoeveelheden (Regeling Bouwbesluit Materialen 2004).

Indien geen gebruiksvergunning behoeft te worden afgegeven bestaat er de mogelijkheid om veiligheidsvoorschriften te koppelen aan een APV vergunning, om op deze wijze specifieke gevaren te reguleren. Voorbeelden hierbij zijn BBQ's, straatfeesten, vreugde vuren, etc.Meer informatie over brandpreventie
Op de gemeentelijke internetsite staat informatie over "Feestversiering? Het kan en moet veilig" en "Brandveiligheid op evenementen". Zorg er in ieder geval voor dat uw personeel op de hoogte is van de afspraken over brandveiligheid en de mogelijkheden om het gebouw te ontvluchten. Voor aanvullende informatie over brandpreventie kunt u contact opnemen met onze preventiemedewerkers van de brandweer: (070) 5122280.