Ingezonden persbericht


PERSBERICHT academisch ziekenhuis Maastricht

Maastricht, 10 mei 2006

Eerste Nederlandse hersenstamimplantaat-operatie in azM

In februari jongstleden werd in het azM voor het eerst in Nederland een hersenstamimplantaat (Auditory Brainstem Implant ofwel ABI) ingebracht bij een dove patiënt. Het hersenstamimplantaat kan gehoorsensaties opwekken door elektrische stimulatie van de auditieve kernen in de hersenstam. Het wordt gebruikt bij patiënten die aan beide zijden geen bruikbare hoorzenuw hebben. De azM-artsen brengen het nieuws nu pas naar buiten omdat zij wilden afwachten of de operatie geslaagd is; met andere woorden of de patiënt daadwerkelijk geluiden kan waarnemen met het implantaat. Dat is inderdaad het geval. De neurochirurgen en kno-artsen die de operatie uitvoerden, noemen de operatie dan ook zeer geslaagd.

Door het hersenstamimplantaat (ABI) worden dove patiënten zich veel sterker bewust van hun omgeving omdat het hen weer in staat stelt omgevingsgeluiden waar te nemen. Daarnaast vormt het implantaat een aanzienlijke hulp bij het liplezen. Ongeveer vijf à tien procent van de ABI-ontvangers kan zelfs weer gesprekken verstaan. Dit laatste is ook het geval bij de azM-patiënt.

Slechts zeer weinig patiënten komen in aanmerking voor een ABI. Een ABI kan op dit moment worden geïmplanteerd bij patiënten met Neurofibromatose type 2 (kortweg NF2). Dit is een erfelijke aandoening die een verhoogde kans geeft op tumoren in het centraal zenuwstelsel en waarbij vaak de gehoorzenuwen worden aangetast. NF2 wordt daarom ook wel 'akoestische NF' genoemd. Een cochleair implantaat (een 'bionisch' oor) is voor deze mensen niet geschikt omdat door de tumor de gehoorzenuw is verwoest die noodzakelijk is voor een cochleair implantaat.

Het ABI bestaat uit 21 elektrodes die direct in de hersenstam worden geplaatst en daar het gehoor stimuleren. In tegenstelling tot het plaatsen van een cochleair implantaat waarvoor de juiste locatie makkelijk te vinden is, is het plaatsen van een ABI een uiterst complexe ingreep. Vandaar dat een team van neurochirurgen, audiologen en kno-artsen samen de operatie uitvoeren. Vanwege de complexiteit wordt deze ingreep uitsluitend in academische centra verricht. Het azM is het eerste Nederlandse academisch ziekenhuis dat de operatie uitvoert.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Noot voor de pers

Nadere informatie: Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM (telefoon 043-3875113, jos.vancann@azm.nl)

Lees meer op: www.azm.nl