Gemeente Abcoude


Veiligheidsregio Utrecht onderzoekt veiligere transportroutes
Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft voor haar gemeenten een onderzoek verricht naar veiliger transport van gevaarlijke stoffen. Dit is een van initiatieven om de externe veiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren en de samenwerking tussen overheden op dit gebied te versterken. De VRU bestaat uit 29 Utrechtse gemeenten en heeft tot doel de voorbereiding op en bestrijding van rampen en crises op effectieve wijze vorm te geven.

Ook voor de gemeente Abcoude is gezocht naar de meest veilige routes. Wanneer er risicos bestaan voor inwoners, worden routes gewijzigd. Naar aanleiding van het onderzoek stelt de provincie de gemeenten voor welke routes zij het beste kunnen gebruiken. Het is vervolgens aan de betreffende gemeenten om de nieuwe routes ook daadwerkelijk in te voeren. Een aantal gemeenten binnen de provincie Utrecht heeft dit al gedaan. In samenwerking met de politie controleert de gemeente het gebruik van de voorgeschreven route. De ANWB werkt momenteel een bebordingsplan uit. Zij gebruikt hiervoor bestaande borden met symbolen voor gevaarlijke stoffen.

Ruimtelijke ontwikkelingen

Ook bij het ontwikkelen van ruimtelijke plannen speelt externe veiligheid een rol. Naarmate grotere groepen mensen slachtoffer kunnen worden van een calamiteit met gevaarlijke stoffen, worden de normen bij het vaststellen van ruimtelijke plannen strenger. Hoe dichter een gebied bewoond of bebouwd is, hoe kleiner de kans is dat er bijvoorbeeld een LPG tankstation mag staan. De provincie ondersteunt gemeenten bij het maken van deze
afwegingen.

Basisnet

In 2007 moet er een landelijk basisnet zijn voor vervoer van gevaarlijke stoffen voor rijkswegen, spoorwegen en waterwegen. Er komen drie klassen: gevaarlijke transporten toegestaan, gevaarlijke transporten onder voorwaarden toegestaan en gevaarlijke transporten incidenteel toegestaan. De voorwaarden hangen samen met soorten stoffen en aantallen wagons of tankwagens per jaar. De provincie levert een actieve bijdrage aan
het basisnet.

Saneringsprogramma

Op basis van de risicos wordt in 2006 een saneringsprogramma opgesteld. Bepaalde bedrijven of instellingen zullen moeten worden aangepast of verplaatst om de externe veiligheid te verbeteren. Voor 2010 moet de sanering uitgevoerd zijn, zodat de hele provincie voldoet aan de normen. De meest urgente saneringen moeten al in 2007 zijn afgerond. Meestal gaat het dan om LPG tankstations.
---