Fractie PvdA Rotterdam

Persbericht:

PvdA Rotterdam: stop huisuitzettingen

Het afgelopen jaar zijn ruim 1400 huishoudens op straat gezet. De PvdA Rotterdam wil dat met onmiddellijke ingang een stop wordt gezet op huisuitzettingen van huurders die mee willen werken aan een betalingsregeling. Deze afspraak is vorig jaar al gemaakt met het gemeentebestuur maar daar komt tot op heden weinig van terecht. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor het voorkomen van huurachterstanden.

Om het aantal huisuitzettingen terug te brengen heeft de gemeenteraad in 2004 een voorstel van Bert Cremers aangenomen om het aantal huisuitzettingen fors te beperken (motie aanpak schuldhulpverlening en budgetbeheer). Alles wat binnen de mogelijkheden van de gemeente ligt zou in het werk worden gesteld om het aantal huisuitzettingen terug te dringen en mensen met huurschulden te helpen. Leefbaar Rotterdam heeft eind 2005 een soortgelijke motie ingediend met steun van de PvdA.

Het gemeentebestuur heeft op dat moment de afspraak gemaakt met de woningbouwcorporaties dat huurders een laatste kans wordt geboden om alsnog te betalen of een regeling te starten bij schuldhulpverlening. Ondanks dit voorstel is het aantal huisuitzettingen in 2005 in vergelijking met 2004 met een kwart toegenomen. De PvdA maakt zich grote zorgen over de stijging van dit aantal. 'We kunnen niet accepteren dat mensen met een huurschuld uit het verleden maar die nu netjes hun huur betalen hun huis worden uitgezet. Per huisuitzetting kost het de samenleving circa 10.000 euro nog afgezien van het persoonlijke leed', aldus raadslid Matthijs van Muijen.

'Andere gemeenten hebben het aantal huisuitzettingen fors weten te beperken. Zo loopt er in Vlaardingen een succesvol project (de Laatste Kans) dat ook in Rotterdam toegepast kan worden. De afspraken tussen gemeente en corporaties worden blijkbaar niet toegepast, het is niet meer dan een papieren regeling, ' aldus Van Muijen.

Via schriftelijke vragen heeft de PvdA om opheldering gevraagd. De PvdA wil dat de gemeente meer druk zet op de corporaties om het eerder gesloten convenant uit te voeren en daarmee huisuitzetting te voorkomen.

Bijlage: de schriftelijke vragen van Matthijs van Muijen.