Volledige programma North Sea Jazz 2006 bekend

Mojo concerts

http://www.mojo.nl

Het North Sea Jazz viert haar 31ste editie in een nieuwe locatie: Ahoy- Rotterdam. De festival-organisatie streeft ernaar om het beproefde festivalconcept en de vertrouwde sfeer, zoals men die van Den Haag kent, zoveel mogelijk te handhaven. Met één belangrijk verschil: bij een gelijk blijvend aantal bezoekers per dag is er meer ruimte, waardoor het comfort en het luistergenot aanzienlijk verhoogd zullen worden. De veertien podia krijgen ter benadrukking van de nieuwe start een andere naam, namelijk die van één van grote rivieren van de wereld.

Bij een gedenkwaardige editie van het festival hoort ook een gedenkwaardige Artist in Residence: Branford Marsalis, de saxofonist uit de roemruchte muzikantenfamilie uit New Orleans, die de traditie van jazzvernieuwers als John Coltrane en Wayne Shorter voortzet. Marsalis zal op alle festivaldagen optreden in een bezetting naar zijn keuze. Naast een klassiek getint programma met een filharmonisch orkest gedenkt hij, samen met zijn kwartet, saxofoonlegende John Coltrane met een uitvoering van diens magnum opus A Love Supreme. Het trio-optreden met de 81-jarige drummer Roy Haynes kan worden beschouwd als een eerbetoon aan deze legendarische slagwerker. Tevens is er op het festival een podium gereserveerd voor artiesten van het Marsalis Music label.

Andere grote namen op het festival zijn dit jaar onder andere Jamiroquai, Wayne Shorter, Paco de Lucía, Randy Crawford, Sergio Mendes, Van Morrison, Al Jarreau, Herbie Hancock, Tower of Power, Buddy Guy, Al Jarreau, Tracy Chapman, Leela James, Paul Weller en Kanye West. Vanzelfsprekend treden er in Rotterdam naast Roy Haynes ook vele andere jazzlegendes op zoals Benny Golson, McCoy Tyner, Pat Martino, Slide Hampton, Piet Noordijk en Hank Jones. Ook de generaties die volgen zijn vertegenwoordigd, met sterren als Roy Hargrove, Brad Mehldau, Chris Potter, Jason Moran, Madeleine Peyroux, Larry Goldings en de Nederlanders Benjamin Herman en Yuri Honing. Opzienbarende nieuwe namen op North Sea Jazz zijn dit jaar o.a. Trygve Seim, Matt Dusk, Soil & Pimp en Gnarls Barkley.

Opvallend sterk is het fusion-programma met o.a. meestergitarist Jeff Beck, die sinds 1990 niet meer in Nederland heeft opgetreden, Fourplay (met Larry Carlton, Bob James, Nathan East en Harvey Mason), Joe Zawinul die samen met de WDR Big Band repertoire van de legendarische formatie Weather Report speelt, Marcus Miller, Richard Bona en een reünie van het vermaarde Clarke/Duke Project. Speciale aandacht wordt dit jaar geschonken aan artiesten uit het door natuurgeweld geteisterde New Orleans, onder wie The Neville Brothers, Randy Newman, Irma Thomas, Dr John, Dr Michael White en natuurlijk Branford Marsalis.

Ook staat er weer een aantal speciale projecten op het programma. Zo brengt James Carter met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een eerbetoon aan componist/saxofonist Don Byas en speelt Vicente Amigo kroonprins van de moderne flamencogitaar samen met het Metropole Orkest. Daarnaast is er een aantal eigenzinnige bigbands uit diverse Europese landen, waarbij bijvoorbeeld het Franse Belmondo & Yusef Lateef een mix van klassieke muziek en moderne jazz brengen. Speciale aandacht gaat verder uit naar jazzmusici die beïnvloed zijn door folk muziek, onder wie Bill Frisell, en musici van het befaamde Verve-label.

BUHRMANN MIDSUMMER JAZZ GALA
De 31ste aflevering van het North Sea Jazz Festival wordt op 13 juli geopend met een optreden van Joe Sample Trio with special guest Randy Crawford. Het bijzonder stemgeluid van Crawford zal voor altijd verbonden blijven aan de wereldhits Someday I ll Fly Away en Streetlife. Het laatstgenoemde nummer nam zij op met de Crusaders, de band waarin Joe Sample achter de piano zat. De hereniging van deze twee bijzondere artiesten op het Buhrmann Midsummer Jazz Gala zal voor veel bezoekers een aangename verrassing zijn. De jonge crooner Matt Dusk verzorgt het voorprogramma.

NORTH SEA ROUND TOWN 2006
De randprogrammering van het North Sea Jazz Festival treedt naar buiten onder de naam North Sea Round Town 2006. Rotterdam zal al een week voor het eigenlijke festival in het teken staan van de jazz. In die week staan activiteiten en projecten gepland als een jazz & cinema festival, een jazz summerschool, een fototentoonstelling, concerten voor jonge talenten en warming-up concerten, waaronder John Zorn & Acoustic Masada.

BIRD AWARD OMGEDOOPT TOT PAUL ACKET AWARD
Paul Acket, de oprichter van het North Sea Jazz Festival, overleed in 1992. Ter nagedachtenis werd in 2000 het destijds nieuw gebouwde tuinpaviljoen bij het Haagsche Congresgebouw naar hem vernoemd. Nu met de verhuizing van het festival naar Ahoy-Rotterdam alle zalen de namen van internationale rivieren hebben gekregen, wilde de festivalorganisatie er wel voor zorgen dat de naam van Paul Acket binnen het festival zou blijven voortleven. Daarom is besloten de Bird Award om te dopen tot Paul Acket Award. Voor de Paul Acket Award Artist Deserving Wider Recognition 2006 zijn door een onafhankelijke jury de volgende artiesten genomineerd: Joey Calderazzo, Harmen Fraanje, Anton Goudsmit, Conrad Herwig, Bart Maris en Adam Rogers. Medio juni wordt de winnaar gekozen. Tevens zal dan ook bekend worden gemaakt aan wie dit jaar de Paul Acket Award Special Appreciation wordt toegekend. Beide prijzen worden tijdens het festival uitgereikt.

KAARTVERKOOP
Vanaf zaterdag 13 mei zijn kaarten voor het North Sea Jazz Festival online verkrijgbaar via www.northseajazz.com en daarnaast via Ticket Service bij de grotere postkantoren, GWKs, VVVs, Free Record Shops en de bekende voorverkoopadressen. Telefonisch via
0900-300.1250 (45 c.p.m.) en voor creditcardhouders via de NTK (010-591.9000).

SPONSORS
Naast JVC, Grolsch, Orange en de SNS Bank heeft ook Buma zich als hoofdsponsor aan het festival verbonden. De Telegraaf is wederom sponsor. Het festival is mede mogelijk gemaakt door Ahoy Rotterdam, Pearl Drums, Keymusic Rental, Yamaha Grand Pianos, Remo Drumheads, Zildjian Cymbals, LP Latin Percussion, Connexxion Tours, Inpromo, de Amerikaanse ambassade en een subsidie van de gemeente Rotterdam.