Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Geen woningbouw aan Wehlse beek in Dichteren


- 10 mei 2006 -
Het college van B&W heeft besloten niet mee te werken aan de woningbouwplannen van Rotij Planontwikkeling aan de Wehlse beek in Dichteren. Woningbouw aan de Wehlse beek is in beeld geweest omdat er in Doetinchem behoefte was aan locaties waar op korte termijn woningen gebouwd zouden kunnen worden. Momenteel zijn er naar het oordeel van het college voldoende en geschiktere woningbouwlocaties voor handen in de gemeente.

Bovendien past het plan niet in het onderdeel Gios in de visie voor het gebied, zoals deze in het project Land van Wehl wordt uitgewerkt. In dit project komen de overgangen van stedelijk gebied naar buitengebied prominent in beeld. De Wehlse beek en omgeving krijgen in deze toekomstige inrichting de functie van natuurontwikkeling en extensieve dagrecreatie. Daarbij vormt het gebied mede de verbinding tussen de groene long van Dichteren en het GIOS gebied. Binnen deze visie op de toekomstige ontwikkeling van dit gebied past de ontwikkeling van woningbouw niet.

Historie
Sinds 2001 is de gemeente meerdere keren door Rotij Planontwikkeling benaderd over woningbouw nabij de Wehlse beek. Rotij kocht in 2001 gronden aan nabij de Wehlse Beek/Dichteren met de bedoeling hierop woningbouw te realiseren. De gemeente wees het verzoek van Rotij om het bestemmingsplan te wijzigingen af, omdat de hoofdlijnen van het Structuurplan over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling al uitgewerkt waren in het bestemmingsplan Dichteren en het bestemmingsplan Buitengebied. In 2004 wordt woningbouw aan de Wehlse beek weer actueel wanneer het college van B&W op verzoek van de provincie op zoek gaat naar geschikte locaties in de gemeente waar op relatief korte termijn woningen gebouw kunnen worden. De gemeente nodigt in dit kader Rotij uit een stedenbouwkundige schets in te dienen die voldoet aan de stedenbouwkundige randvoorwaarden zoals verwoord in de notitie Ontwikkelingsmogelijkheden voor aanvullende woningbouw Dichteren. Op basis van een schets en aanvullende onderzoeken zou het college een definitief besluit nemen over al dan niet meewerken aan de woningbouwplannen. Rotij heeft daarop een verkavelingsplan ingediend en een aantal onderzoeken gedaan. Onlangs heeft het college besloten niet mee te werken omdat er binnen bestaand stedelijk gebied voldoende mogelijkheden zijn om te voorzien in de huidige woningbouwbehoefte. Daarmee gaat zij terug naar het beleid zoals dat is aangegeven 2001. Bij de Wehlse beek kiest het college voor een passende en geleidelijke overgang van stedelijk gebied naar buitengebied.