Gemeente Doetinchem

Burgerjaarver...

Restauratie villa Ruimzicht weer een stap dichterbij


- 10 mei 2006 -
De besprekingen tussen Johan Matser Projectontwikkeling bv en de gemeente Doetinchem over villa Ruimzicht verkeren in een vergevorderd stadium. Beide partijen verwachten de komende weken overeenstemming te bereiken over de invulling van de beeldbepalende villa, inclusief het park, arboretum en twee kleinschalige appartementencomplexen aan de Haareweg. Het college is blij dat villa Ruimzicht, één van de mooiste monumentale "iconen" in de gemeente behouden kan blijven en het park z'n publieke functie ook in de toekomst behoudt. De gemeenteraad zal naar verwachting nog voor de zomer een definitief besluit nemen over de invulling van de villa.

Publiek-private samenwerking
Johan Matser Projectontwikkeling bv zal de villa in samenwerking met de toekomstige hotelexploitant restaureren en de appartementen bouwen. De ontwikkelaar is in afrondend overleg over het vestigen van een hotel in het hogere marktsegment, gecombineerd met een publieksfunctie op de begane grond. Bij de publieksfunctie denken de partijen aan een combinatie van cultuur en horeca. Zodra alle besprekingen met de toekomstige gebruikers zijn afgerond en de partijen een overeenkomst hebben getekend, start de restauratie van de villa. Aansluitend kan de bouw starten van de twee appartementencomplexen aan de Haareweg. De gemeente Doetinchem is en blijft eigenaar van en verantwoordelijk voor de (her)inrichting en het onderhoud van het park en het arboretum bij villa Ruimzicht. Het park en het arboretum blijven vrij voor het publiek toegankelijk. De herinrichting kan starten zodra de restauratie van de villa klaar is.

Planning
De planning is erop gericht dat de gemeenteraad van Doetinchem nog voor de zomer een besluit kan nemen over de invulling van villa Ruimzicht. Voorafgaand neemt het college een standpunt in en bespreekt de raadscommissie het voorstel.

Historie
Op 20 januari 2000 stelde de gemeenteraad van Doetinchem de ruimtelijke visie vast voor de villa Ruimzicht en het omliggend gebied. Hierna vond de selectieprocedure plaats om te komen tot een publiek-private samenwerking met een projectontwikkelaar. De procedure leidt uiteindelijk op 17 mei 2001 tot een raadsbesluit waarin de keuze voor projectontwikkelaar Johan Matser wordt bevestigd. Op 23 september 2002 sloten de gemeente Doetinchem en Johan Matser Projectontwikkeling bv een ontwikkelovereenkomst af over de invulling van villa Ruimzicht, inclusief het park en arboretum.