Ingezonden persbericht


Persbericht

Rotterdam 10.mei 2006

Baanbrekend werk viroloog osterhaus bekroond met federa-prijs

Voor zijn originele, uitnemende onderzoeksprestaties krijgt de Rotterdamse viroloog en diergeneeskundige prof. Dr. A.D.M.E. Osterhaus (1948) op vrijdag 19 mei 2006 in Leiden de Federa prijs (5000 Euro). De door hem ontwikkelde combinatie van virologisch met epidemiologisch onderzoek bij mens en dier is tamelijk uniek.

De prijs wordt bijna 30 jaar uitgereikt aan toonaangevende biomedische onderzoekers die een boven hun vakgebied uitreikende prestatie met medische en maatschappelijk relevantie leveren.

Als spreekbuis van de nederlandse biomedische onderzoekers reikte de Federatie van Medisch Wetenschappelijke Verenigingen (FMWV) deze prijs eerder uit in 2001 aan de latere Nobelprijswinnaar John Sulston. In de jaren '80 en '90 kregen Nederlandse coryfeeën als D. Bootsma, D. Durrer, D.W. van Bekkum, J.J. van Rood en P. Borst deze prestigieuze prijs.

Met een speciale voordracht "Emerging virus infections and intervention strategies" zal prof. Osterhaus om 15.30 in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) deze prijs in ontvangst nemen uit handen van prof. Dr. J.W. Coebergh, voorzitter van de FMWV. Deze federatie (http://www.federa.org/) is een platform van en voor 40 medisch-wetenschappelijke verenigingen en interdisciplinaire werkgroepen, tezamen met ongeveer 12.000 leden De uitreiking van de FEDERA-prijs is het sluitstuk van een wetenschappelijke bijeenkomst die geheel in het teken staat van nieuwe en verbeterde vaccins ten dienste van het terugdringen van infecties in ontwikkelde, maar bovenal ontwikkelingslanden (denk hierbij aan TBC, HIV en het rotavirus) Ook is er een debat over medische en maatschappelijke implicaties onder leiding van het Rathenau instituut. http://www.rathenau.nl

Voor meer inlichtingen:
Secretariaat FMWV
Jorine Boet /Janny de Vries/ tel: 010-408.83.66
of
prof. dr. J.W.W. Coebergh, voorzitter FMWV tel: 06 53618497

Bijlagen: c.v. prof. Ab Osterhaus
Foto
Programma Federa 19 mei : vaccins en vaccinatie

-----------------------


---- --