Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Bestuursrechtelijk of strafrechtelijk handhaven

Veilig & Schoon-vignetten voor 84 procent van de Brabantse zwembaden

Ongeveer 370 zwembaden komen dit jaar in aanmerking voor het vignet Veilig & Schoon. Dat is ruim 84 procent van de zwembaden in de provincie Noord-Brabant die ervoor in aanmerking komen. Daarmee stijgt het aantal baden met een keurmerk met 4 procent ten opzichte van vorig jaar.

In het voorafgaande jaar hebben 355 badinrichtingen aan de eisen voldaan op het gebied van veiligheid en hygiëne. Gedeputeerde Annemarie Moons maakte deze cijfers bekend bij de toekenning van de vignetten.
Afgelopen jaar is hard gewerkt aan het ontwikkelen en uitvoeren van het handhaven van de belangrijkste overtredingen van de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. De provincie wil met deze bestuursrechtelijke of strafrechtelijke handhaving de gezondheid en het welzijn van de zwemmers beter beschermen.

Alle geregistreerde zwemgelegenheden in Noord-Brabant zijn in 2005 ten minste één keer bezocht door de provinciale regio-inspecteur. Tijdens die inspectiebezoeken werd bij vooral gecontroleerd op overtredingen van kernbepalingen uit de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Bij die kernbepalingen moet gedacht worden aan het houden van toezicht op het zwembad en het onderzoeken van de waterkwaliteit in de bassins.
Badinrichtingen waarbij in 2005 één van de kernvoorschriften werd overtreden kregen direct een vooraanschrijving in de bus.
Ook is de Zwemwaterfolder 2006 van de provincie Noord-Brabant weer verschenen. In deze folder zijn 72 zwemlocaties opgenomen die door de provincie en het waterschap gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. De provincie raadt zwemmers aan alleen op deze plaatsen te zwemmen. De folder is gratis verkrijgbaar bij bibliotheek en VVV-kantoor. Op de site van de provincie, www.brabant.nl is een digitale versie te zien.

In de bijlage bij dit persbericht staan de zwembaden vermeld die geen vignet ontvangen.