Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 mei 2006

Corporaties bouwen 58.000 woningen met FSC-hout

Campagne Bouwen en Borneo levert 85.260 hectare goed beheerd bos op

Ruim dertig woningcorporaties in Nederland bouwen de komende vijf jaar zo'n 58.000 woningen waarin FSC-hout wordt toegepast. Dit is de tussenstand van de campagne 'Bouwen en Borneo' onder de grotere corporaties, die gisteren tijdens een bijeenkomst in het Ruigeplaatbos in Hoogvliet werd gepresenteerd. Leidraad voor de campagne is dat vernieuwen hier niet mag leiden tot vernieling elders. Inzet daarbij is hout te gebruiken uit goed beheerde bossen, met speciale aandacht voor de bossen in Borneo. De 58.000 woningen leveren in totaal 85.260 hectare goed beheerd bos op. Bouwen en Borneo is een landelijke campagne, het initiatief hiervoor ontstond in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet.

De corporaties ondertekenden een intentieverklaring of al een convenant waarin ze zich committeren aan het gebruik van FSC-hout. Met de 58.000 woningen garanderen de corporaties afzet van FSC-hout zodat productiebossen kunnen worden aangewezen. Als maatschappelijke ondernemingen maken veel woningcorporaties een nadrukkelijke koppeling naar het duurzame karakter van hun bedrijfsvoering. Met het toepassen van FSC-hout wordt bijgedragen aan een duurzame samenleving. Het gebruik van hout uit goed beheerde bossen wordt wereldwijd beschouwd als een bijdrage aan de oplossing van het probleem van ontbossing en bosdegradatie. Hout en houtproducten met het FSC-keurmerk voldoen aan de hoogste eisen voor sociaal, natuurvriendelijk en economisch verantwoord bosbeheer.

Door in bouwprojecten gebruik te maken van FSC-hout worden de bestaande FSC-projecten op Borneo gesteund, maar ook steeds meer nieuwe gebieden. Zo werden onlangs twee nieuwe concessies in gebruik genomen. In de FSC-concessies wordt weliswaar gekapt, maar blijft het bos wel behouden voor de mensen en dieren die hiervan voor hun bestaan afhankelijk zijn.

Verdere verbreding campagne
De komende maanden wordt de campagne verbreed naar alle woningcorporaties in Nederland. Trekker van deze verbreding is Aedes vereniging van woningcorporaties. De doelstelling hierbij is om voor de komende periode van vijf jaar te komen op 100.000 nieuwbouwwoningen waarin FSC-hout wordt toegepast. De resultaten van de campagne zijn te volgen op een speciale website: www.bouwenenborneo.nl.

Borneocampagne Wereld Natuur Fonds
In 2005 is het Wereld Natuur Fonds een campagne gestart voor Borneo om aandacht te vragen voor de natuurbeschermingsproblemen op dit eiland en om een begin te maken met de oplossing

hiervan. Een van de grootste problemen is de ongebreidelde en vaak illegale houtkap, waardoor onder meer de leefgebieden van de met uitsterven bedreigde orang-oetan verdwijnen. Naast het effectief beschermen van de belangrijkste gebieden, is een van de belangrijkste doelen van de campagne de houtkap meer duurzaam te laten plaatsvinden. Dit kan onder andere door het FSC certificeren van bossen. FSC is het enige keurmerk dat onafhankelijk en internationaal erkend is en dat van kap tot schap garandeert dat het hout afkomstig is van een duurzaam beheerde kapconcessie. In dit proces spelen boseigenaren, de handel, de afnemers en de opdrachtgevers die het gebruik van duurzaam geproduceerde houtproducten voorschrijven een cruciale rol.

Initiatief campagne
Het initiatief voor de campagne Bouwen en Borneo is in Hoogvliet ontstaan. Hoogvliet is bezig met een grote vernieuwing waarbij in totaal 5.000 woningen worden vervangen. Bij de vernieuwing staat duurzaam bouwen voorop en het gebruik van FSC-gecertificeerd hout is daarbij belangrijk. De deelgemeente Hoogvliet heeft in een convenant het gebruik van FSC-hout bij openbare werken, eigen kantoorgebouwen en bij nieuwbouw vastgelegd.


---



Ingezonden persbericht